Dobro došli, gost
Username: Password: Zapamti me

TEMA: Prolivi, sve o prolivima

Prolivi, sve o prolivima 5 godina 10 meseci ago #77

  • Dr. Dragan
  • Dr. Dragan's Avatar
  • OFFLINE
  • Administrator
  • Poruke: 466
  • Karma: 0
PROLIVI

Proliv (dijareja,dijarealni sindrom) se definiše kao promjena konzistencije (tečna ili kašasta) i volumena (preko 200-300 grama/dnevno) stolice zbog povećanja količine vode u njoj.

Proliv nastaje usljed poremećaja apsorpcije i/ili sekrecije tečnosti u crijevima. U tanko crijevo dnevno dospije oko 8-10 litara tečnosti. Od te količine oko 2 litre se unese sa hranom i pićem, dok ostala, znatno veća količina potiče od sekrecije pljuvačnih žlijezda, želuca, jetre, pankreasa i duodenuma. Najveća količina tečnosti se apsorbuje u tankom crijevu tako da u debelo crijevo dospijeva svega oko 1,5 litara tečnosti. Oko 90% prispjele tečnosti se resorbuje u debelom crijevu tako da svega oko 100-200 ml tečnosti ostaje neapsorbovano i sa stolicom se izbacuje u spoljašnju sredinu.


Povećan broj bakterija u crijevima

Proliv je uglavnom infektivne etiologije. Spada uz respiratorne i urinarne infekcije u najčešće bolesti čovjeka. Samo od akutnog proliva u svijetu dnevno boluje i do 100 miliona ljudi, a 50% smrtnosti djece do 5 godina starosti pripisuje se akutnim prolivima. Proliv je još uvijek drugi uzrok smrtnosti u svijetu, odmah iza kardiovaskularnih bolesti.

Smatra se da su danas najčešći uzročnici proliva virusi (naročito rotavirusi), zatim bakterije, protozoe, paraziti, ali ne treba zanemariti ni druge uzroke.
Administrator je onemogućio javni pristup pisanja.
Time to create page: 0.520 seconds