Dobro došli, gost
Username: Password: Zapamti me

TEMA: Opstipacija i konstipacija

Opstipacija i konstipacija 5 godina 4 meseci ago #183

 • Dr. Dragan
 • Dr. Dragan's Avatar
 • OFFLINE
 • Administrator
 • Poruke: 466
 • Karma: 0
OPSTIPACIJA I KONSTIPACIJA

Uspostavljanje normalne dinamike pražnjenja crijeva važan je faktor zdravlja djeteta. Nakon što se iskoriste hranljivi sastojci hrane, sve otpadne, neiskorištene materije dospijevaju u debelo crijevo, odakle se za 18 do 24 časa izlučuju iz organizma. Ako u tom vremenu ne dođe do pražnjenja, štetne materije počinju se nagomilavati uz razvijanje raznih simptoma (od nelagode, osjećaja nadutosti, slabog apetita, glavobolje...). Zato je redovno pražnjenje crijeva važan doprinos cjelokupnom zdravlju.

Opstipacija

Opstipacija (zatvor) je izostanak spontanog pražnjenja crijeva.
Najčešći uzroci nastajanja opstipacije su izmijenjene navike u ishrani, sa obiljem prečišćene brze hrane, sa puno mesa, masti, šećera, konzervansa, pesticida, nitrata, hormona i sa malo prirodnih nesvarljivih vlakana koji su od presudne važnosti za prirodno čišćenje debelog crijeva i stimulaciju peristaltike.

U uslovima takve nefunkcionalnosti debelog crijeva, na njegovim zidovima se talože vremenom obilne mase nesvarene hrane koja truli i produkuje veliku količinu štetnih materija, toksina, gljivica, virusa, sluzi, parazita i sl. Stvaraju se uslovi za poremećaj bakterijskog balansa, pa čak i za prevagu štetnih bakterija.
Konstipacija

Konstipacija označava stanje kada osoba ima rijetke, tvrde, oskudne i suve stolice, ali i promjenu u rutini pražnjenja crijeva, vrlo često praćenu osjećajem nepotpunog pražnjenja. Dok se u nas mnogo češće koristi pojam opstipacija, u anglosaksonskim zemljama daleko je češći termin konstipacija.

Administrator je onemogućio javni pristup pisanja.

Odgovor: Opstipacija i konstipacija 5 godina 4 meseci ago #185

 • Dr. Dragan
 • Dr. Dragan's Avatar
 • OFFLINE
 • Administrator
 • Poruke: 466
 • Karma: 0
Konstipacija

Djeca često imaju zatvor kao rezultat zadržavanja stolice. Razlozi za zadržavanje stolice su razni: možda su pod stresom jer se odvikavaju od pelene, ne osjećaju se ugodno u javnim WC-ima, ne žele prekinuti igru, ili jednostavno imaju strah od bolne stolice. Kad dijete izbjegava obavljanje nužde, stolica se nakuplja u crijevima, postaje veća i tvrđa. Prolazak stolice može biti bolan i zbog toga dijete još više izbjegava obavljanje nužde.
Dijete ima konstipaciju kad mu je stolica tvrda i teško prolazi, a veliku nuždu obavlja rjeđe od tri puta sedmično. Neredovna, mekana stolica koja prolazi bez bolova nije znak konstipacije. Ako dijete ima zatvor duže od petnaestak dana radi se o hroničnoj konstipaciji.

Uzroci konstipacije

Konstipacija se može pojaviti kada dijete ne pije dovoljno vode, mlijeka ili voćnih sokova, ili se ne hrani zdravo i ne jede dovoljno vlakana. Vlakna se nalaze u hrani poput žitarica, voća i povrća.

Konstipacija se može javiti i kad prelazite s hrane za bebe na čvrstu hranu ili kad prestajete dojiti dijete. Ponekad se može javiti i nakon bolesti ili uzimanja određenih lijekova.

Konstipacija je česta kod djece i obično kratko traje, a prođe sama od sebe.

Kako pomoći djetetu?Postoje više načina kako se može pomoći djetetu:

Ishrana
Povećavati unos tečnosti. Ako dijete jede dovoljno žitarica, treba mu uz to dati i malo soka od šljiva, voća ili povrća koje sadrži mnogo vlakana.

Navika obavljanja nužde

Naučiti dijete da ne čeka silu za obavljanje nužde. Kako bi uspostavilo redovnu naviku obavljanja nužde, potrebno je dijete naučiti da svakog dana u isto vrijeme sjedi na WC školjki najmanje desetak minuta, po mogućnosti nakon jela.

Lijekovi
Postoje brojni laksativi koji mogu pomoći kod konstipacije. Odabir laksativa zavisi o dobi djeteta i koliko je ozbiljna konstipacija. Prije uzimanja laksativa obavezno se konsultovati sa ljekarom.

Nagrađujte dijete
Počnite nagrađivati dijete već i za samo sjedenje na WC školjki (na primjer, omiljenom aktivnošću) Ako obavi nuždu pohvalite ga i nagradite.Ako konstipacija ne prođe sama, ili mislite da vam dijete pati od hronične konstipacije, obavezno posjetiti pedijatra ili porodičnog ljekara. Konstipacija nekad može biti znak ozbiljnijeg problema.
Administrator je onemogućio javni pristup pisanja.
Time to create page: 0.634 seconds