Dobro došli, gost
Username: Password: Zapamti me

TEMA: Dojenje, sve o dojenju

Dojenje, sve o dojenju 6 godina 2 nedelja ago #63

 • Dr. Dragan
 • Dr. Dragan's Avatar
 • OFFLINE
 • Administrator
 • Poruke: 466
 • Karma: 0
Čin dojenja je najprirodniji odnos majke sa novorođenim djetetom. Tim činom majka osigurava svom djetetu hranu, toplinu, zaštitu, odgoj i socijalnu stimulaciju. Dojenje pruža majci priliku da se na poseban način zbliži sa svojom bebom...
Mlijeko žene posisano s očišćene i za dojenje pripremljene dojke je sterilno i sadrži brojne imunološke faktore koji štite dijete od infekcije.
Prva tečnost s kojom se beba, u svojoj ishrani, susreće i koju, odmah po rođenju, počne sisati je kolostrum. Kolostrum je sekret mliječnih žlijezda koji se javlja krajem trudnoće i prvih dana nakon rođenja djeteta. Žut je od karotina, a sadrži više bjelančevina i imunoglobulina od zrelog mlijeka.
Novorođenu bebu treba odmah staviti na majčine grudi da počne dojiti. Vrlo je značajno da se nakon poroda majka i beba ne odvajaju jer je dokazano da plač djeteta izazva curenje mlijeka iz dojki. Plač bebe je i najčešći signal za dojenje.
Tokom prvog mjeseca života novorođenče samo uvede određeni raspored hranjenja koji se kreće od 6 do 8 obroka na dan. Važno je napomenuti da tokom prvog mjeseca novorođenče prilikom svakog hranjenja doji obje dojke. Petnaestak minuta na jednoj dojci, pa petnaestak minuta na drugoj dojci. Samo u toku prvog dana dojenja, da bi se dojke naviknule na sisanje, obrok traje desetak minuta u kome svaku dojku treba davati bebi na pet minuta.
Prije dojenja, naravno, dijete treba presvući; dojilja opere ruke sapunom, a onda i bradavice mlakom vodom uz brisanje sterilnom gazom.
Za uspješno dojenje je potrebna opuštena atmosfera, udoban položaj majke i pravilan i udoban položaj djeteta. Majka može dojiti bebu u sjedećem položaju, ležeći na strani, ali i prilikom ležanja na leđima. Za udoban položaj djeteta može poslužiti manji jastučić.

Produženim dojenjem (duže od trideset minuta) majka rizikuje stvaranje ranica (ragada) na bradavicama i upalu mliječnih žlijezda (mastitis).
I između obroka dojke trebaju biti suve, a to znači da mlijeko koje nadolazi i curi treba obrisati.
Od drugog mjeseca života, s obzirom da je beba veća i da joj treba više mlijeka za jedan obrok, majka hrani bebu po principu: jedan obrok – jedna dojka. Znači, sljedeći obrok druga dojka koja, u tih pet-šest sati pauze od prethodno dojenja, nakupi dovoljno mlijeka.
Po završenom podoju bebu kraće vrijeme držite u uspravnom položaju, oslonite je na grudi ili rame da izbaci vazduh koji je posisala, a onda je stavite na ravnu podlogu u krevetić, potrbuške ili na bok, i ostavite da spava.
Administrator je onemogućio javni pristup pisanja.

Dojenje, sve o dojenju 10 meseci 4 nedelja ago #546

 • Dr. Dragan
 • Dr. Dragan's Avatar
 • OFFLINE
 • Administrator
 • Poruke: 466
 • Karma: 0
Adaptirano mlijeko se preporučuje isključivo u slučajevima kada je zbog bolesti ili neke druge okolnosti nemoguće dojiti (kada majka nema mlijeka ili je zabranjeno dojiti zbog lijekova koje majka mora uzimati). Postoji mnogo vrsta adaptiranog mlijeka.

Napomene:
- Trebate znati da dojenče nije tokom dana uvijek podjednako gladno i zato ga, ako ne želi, nemojte prisiljavati da popije svo mlijeko koje ste pripremili.
- S obzirom da sisanje trenira mišiće lica koji su važni za učenje govora, najbolje je da dijete, koje se hrani adaptiranim mlijekom putem bočice, ima na dudici što manju rupicu, tako da mora da čini jače pokrete mišićima lica i na taj način ih razvija.

Hipoalergeno adaptirano mlijeko
Hipoalergena mlijeka su napravljena za djecu s visokim rizikom za razvoj alergija.
Na alergije treba obratiti pažnju već iz porodične anamneze. Ako je poznato da jedan od roditelja ili oba roditelja, imaju alergiju na neku određenu vrstu namirnica, velika je vjerovatnoća da će i dijete imati povećanu sklonost ka izbijanju alergije. Već pri prvim ljekarskim kontrolama potrebno se savjetovati sa ljekarom kako bi se eventualno smanjio rizik od izbijanja simptoma.
Kod dojenčadi s visokim rizikom od izbijanja alergije, preporučuje se duže dojenje, najmanje šest mjeseci, a po mogućnosti i do godinu dana. Međutim, ako majka ne doji, preporučuje se upotreba hipoalergenog mlijeka (HA mlijeko).
Hipoalergeno mlijeko je mlijeko namijenjeno upravo djeci sklonoj alergijama. Dobijeno je iz kravljeg mlijeka, ali specijalnim tehnološkim postupkom proteini su tako rascijepljeni da ne izazivaju alergijske reakcije u obimu kao nehidrolizirani proteini (proteini sadržani u neprerađenom kravljem mlijeku). U svim drugim sastojcima hipoalergeno mlijeko je potpuno identično drugim vrstama adaptiranog mlijeka.
Bebe koje spadaju u rizičnu grupu, i ako ih majke ne doje, trebale bi već od samog početka uzimati hipoalergeno mlijeko.
Administrator je onemogućio javni pristup pisanja.

Dojenje, sve o dojenju 10 meseci 4 nedelja ago #547

 • Dr. Dragan
 • Dr. Dragan's Avatar
 • OFFLINE
 • Administrator
 • Poruke: 466
 • Karma: 0
Ishrana dojilje
Kvalitetna ishrana u periodu dojenja je vrlo važna, jer kvalitet majčinog mleka zavisi i od vrste unijetih namirnica. Potrebe za hranom i tečnošću u tom su periodu povećane, a zavise od količine mlijeka koju žlijezde izluče u toku dana.
Ishrana dojilje bi trebalo da bude bogata bjelančevinama, kalcijumom i vitaminima.
Nema potrebe za pretjerivanjima u ishrani, ali je poželjno unositi nešto više voća, povrća, kvalitetnog mesa, jaja i mliječnih proizvoda.
Preporučuje se da dojilja ima tri obroka dnevno i dvije užine. Izuzetno je bitno da se vodi računa o unosu kalcijuma u toku dojenja. Cink je takođe bitan mineral. Izvor cinka su jaja, meso, žitarice (hjleb i proizvodi od integralnog brašna, pahuljice). Sve to znači da dojilja treba da uzima svakodnevno mlijeko i mliječne proizvode, naročito mladi sir, crni hljeb, voće, povrće, a zatim razne supe ili čorbe, svježe meso (pileće, teleće, juneće), ribu i drugo. Dnevno treba da uzima jedno jaje, a dva-tri jaja mogu da zamijene i jedan mesni obrok.

Tokom prvih dana dojenja moguće je da dojilja osjeća žeđ – voda se gubi mlijekom, jer ona čini najveći procenat majčinog mlijeka. Nadoknađuje se voćnim sokovima, mlijekom, vodom ili bistrom supom. Unos tečnosti se reguliše osećajem žeđi, a kontroliše bojom mokraće. Ukoliko je mokraća tamna i jakog mirisa to znači da je unos tečnosti nedovoljan.

Neke namirnice, poput luka, praziluka, kupusa, karfiola..., mogu blago promijeniti ukus majčinog mlijeka, ali ih ne treba izbacivati iz ishrane, pogotovo ako ih dojilja voli.
Međutim, iz ishrane treba izbaciti, ili njihovo konzumiranje svesti na najmanju moguću meru: prerađenu hranu - naročito onu koja sadrži rafinisani šećer, jedan broj lijekova, alkohol i napitke koji sadrže kofein (kafa, crni čaj, gazirani sokovi). Ove supstance imaju negativan uticaj i po majku, jer umanjuju lučenje mlijeka i izazivaju razdražljivost, i po dojenče kod koga takođe izazivaju nervozu, razdražljivost i nesanicu.
U uputstvima o uzimanju lijekova često se navodi da se lijek ne preporučuje tokom dojenja, najčešće zbog nedostatka istraživanja. Većina lijekova koje uzima majka prenosi se u majčino mlijeko u malim koncentracijama. Ako postoji opravdan razlog za uzimanje lijeka, najbolje ga je uzeti od tri do četiri sata prije sljedećeg dojenja.
Administrator je onemogućio javni pristup pisanja.
Time to create page: 0.521 seconds