Dobro došli, gost
Username: Password: Zapamti me

TEMA: Psihofizička riprema za porođaj

Psihofizička riprema za porođaj 3 nedelja 1 dan ago #553

 • Dr. Dragan
 • Dr. Dragan's Avatar
 • OFFLINE
 • Administrator
 • Poruke: 447
 • Karma: 0
KAKO SE PSIHOFIZIČKI PRIPREMITI ZA POROĐAJ?

Sve trudnice treba da znaju da i za vrijeme trudnoće tijelo takođe traži aktivnost kao sastavni dio zdravog načina života.
Prilikom fizičkih aktivnosti poboljšava se cirkulacija, djetetu stiže više kiseonika i hranjivih materija, a trudnica je fizički spremnija i zadovoljnija. Fizička aktivnost pomaže u borbi protiv stresa jer se za vrijeme aktivnosti u tijelu luče endorfini - hormoni zadovoljstva i sreće.
Zdrava fiskultura za trudnice obuhvata sve aktivnosti koje nisu iscrpljujuće, nagle ili previše zahtjevne. Vrlo je korisno šetanje, plivanje, joga, seks i, naravno, odmor.
Šetati se može gotovo svaki dan, a upravo šetanjem se poboljšava kondicija, podstiče cirkulacija i, što je naročito važno, udiše svjež vazduh.
Plivanje ima isto fizičko djelovanje, a uz to olakšava napetost kičmenog stuba.
Joga je izvrsna jer smiruje, a opet podstiče rad mišića i cirkulaciju.

Kako ojačati mišiće zdjelice?
Trudove i grčenje materice žena ne može svjesno kontrolisati, ali kada su u pitanju mišići zdjelice trudnica treba da nauči da svjesno upravlja njima. Od toga koliko je žena sposobna da to čini, zavisi hoće li uspjeti da podstiče otvaranje ušća materice i tako pomagati svom djetetu ili će, ako to nije savladala, usporavati otvaranje ušća te tokom trudova odmagati djetetu prilikom prolaska kroz porođajni kanal.
Sposobnost svjesnog opuštanja mišića u vrijeme trudova korisna je vještina koja može pospiješiti tok porođaja. Naime, tokom porođaja materica se grči kako bi se otvorila i istisnula dijete prema porođajnom kanalu. Napinje li porodilja mišiće zdjelice, što može činiti iz straha, ometaće matericu i prirodan tok porođaja, a zbog napetosti mišića osjećaće više bola koji međutim, u slučaju opuštanja, može biti sveden na minimum.

Trenirajte vještinu opuštanja!

Vježbajte na kursu za trudnice ali vježbajte i kod kuće. Odaberite vrijeme kada vas niko neće ometati. Lezite najbolje na bok jer bi vam ležanje na leđima moglo biti nelagodno. Uključite ugodnu muziku i dišite ravnomjerno i duboko. Udahnite polagano na nos i polako izdišite na usta. Skoncentrišite se na disanje, što će vam pomoći da opustite "glavu" i ne mislite o nebitnim stvarima. Dok dišete, razmišljajte o pojedinim dijelovima svoga tijela i redom ih opuštajte. Zamislite kako vaše tijelo otpušta svu napetost i postaje lagano i lepršavo. I uspjećete u tome, doći ćete stanje u kome Vaši mišići nisu ni najmanje napeti i zategnuti.
E, upravo u takvom stanju mišići troše neznatne količine kiseonika.
Cilj vježbi opuštanja je taj da naučite da kontrolišete mišiće čiji je rad tokom porođaja neophodan; moći ćete da ih uvodite u stanje olabavljenosti (da troše manje količine kiseonika) i aktivirate kada je to potrebno te da im pravilnim disanjem obezbijedite dovoljno kiseonika.

Kegelove vježbe za mišiće zdjelice
Vježbajući Kegelove vježbe, žena osjeti mišiće zdjelice, upravlja njima, nauči da ih svjesno opušta, što je vrlo važno za dobar tok budućeg poroda. Vježbanjem tokom trudnoće, održava se tonus mišića zdjelice što je i svojevrsna prevencija pojave inkontinencije (nekontrolisanog mokrenja) ili hemoroida koji se često pojavljuju kod trudnica ili žena koje su tek rodile.
Vježbe se sastoje u tome da žena svjesno steže mišiće oko mokraćne cijevi, mišiće rodnice (vagine), međice i anusa.
Razne su varijante i tempa u kojima se može vježbati. Širenje kontrakcije od mokraćne cijevi prema anusu i obratno, zatim kontrakcije prstena rodnice. Vježba se u brzom tempu tako da se brzo kontrahuju i opuštaju mišići ili u sporom tempu tako da se faza kontrakcije i faza opuštenosti zadrže po nekoliko sekundi.
Sa vježbanjem je najbolje započeti oko 20 nedjelje gestacije. Dva treninga nedjeljno dovoljna u u početku, a pred kraj trudnoće vježbe jačanja dna male zdjelice povećati na tri treninga u sedmici.

Pripreme za pravilno disanje
Tokom trudnoće, beba u materici dobija kiseonik od majke preko krvnih sudova pupčanika. Kiseonik, vezan za hemoglobin u krvotoku majke - kružeći kroz organizam, dolazi kroz posteljicu do bebe. Obrnutim putem, ugljen-dioksid se preko venskog krvotoka i pluća izdisajem izbacuje napolje, takođe se smanjuje i gomilanje laktata u mišićima što doprinosi smanjenju umora mišića. Ako je plućna ventilacija trudnice dobra, i sam plod je bolje snabdjeven kiseonikom.
Da bi se kontrakcije u porođaju pravilno odvijale, i da ne bi dolazilo do grčeva i zamora, neophodna je velika količina kiseonika - koju treba obezbijediti pravilnim disanjem.
Porođaj započinje kontrakcijama materice, organa koji svojim stezanjem i opuštanjem postepeno istiskuje plod. Na početku porođaja, one se javljaju na 20 do 30 minuta - tada je količina unijetog kiseonika normalnim disanjem dovoljna za mišićni rad. Kako porođaj napreduje, pauze između kontrakcija se skraćuju, a kontrakcije se pojavljuju u razmacima od tri do pet minuta. U pauzama između kontrakcija, materica se odmara. Ukoliko za to vrijeme ne stigne dovoljno kiseonika, javljaju se grčevi, kontrakcije više nisu ritmične i počinju bolovi. Bol izaziva grčenje porodilje, što utiče na sve lošije disanje, priliv kiseonika u matericu se dodatno smanjuje, zbog čega bolovi bivaju sve jači. Istovremeno i beba dobija sve manje kiseonika i dolazi do padanja srčanih tonova.
Disanje se obavlja pomoću disajne muskulature, međurebarnih i trbušnih mišića i dijafragme. Glavni mišić u aktu udisaja je dijafragma. Kada porodilja udahne i zadrži vazduh u plućima, dijafragma se spušta i potiskuje dno materice na dole jer materica u dijafragmi dobija čvrst oslonac, taj položaj dijafragme omogućava i znatno jaču kontrakciju trbušnih mišića koji poput prese ubrzavaju prolazak bebe kroz porođajni kanal. Usklađivanjem udisaja i prirodnih napona lakše se beba istiskuje napolje. Uspjeh porođaja u velikoj mjeri zavisi od angažovanja porodilje. Ukoliko se bolje napinje porod će kraće da traje, a dijete će manje da bude izloženo patnji.
Zbog svega toga trudnica treba da nauči da ovlada tehnikama disanja koje će primjenjivati tokom porođaja. Prilikom uvježbavanja disanja trudnica može da osjeti rad mišića, da tačno odredi njihov položaj, a to joj za vreme porođaja koristi da upravlja njihovim radom. Pravilnim disanjem kojim će unositi dovoljne količine kiseonika potrebnog za rad mišića, pogotovo za kvalitetan rad mišića materice, trudnica će spriječiti nagomilavanje mliječne kiseline u njima, izbjeći pojavu grča i usporavanje porođaja, a u isto vreme čuvaće bebu.
Pripreme je najbolje započeti oko 20. nedjelje gestacije, a vježbati dva puta dnevno po 3-5 minuta.

Uputstvo za disanje tokom poroda (Diši, ne viči!)
Lagano se diše na samom početku pojave trudova. Udiše se i izdiše na nos. Čini se to ritmično, kao da brojite od jedan do dva: jedan-udisaj, dva-izdisaj, jedan-udisaj, dva-izdisaj…
Možete udisati i na nos i na usta, ali ne zaboravite da, ako udišite na usta, jezik stavite uz gornje zube kako Vam se ne bi osušilo grlo i izazvao kašalj.
I izdisati možete i na nos i na usta. Ako izdišete na nos, može se čuti nešto poput: „hm-m-m“, a prilikom izdisaja na usta pušete: „pf-f-f“.

Isprekidano disanje pogodno je kad trudovi postanu intenzivniji, a pauze između trudova kraće. Takođe treba disati na nos ili na usta. Najprije se udahne duboko kroz nos i zatim udišite često i površno i to tako da naglasak bude na izdisaju.

U toku najjačih trudova i kada ste potpuno otvoreni – udahnite duboko, zadržite vazduh u plućima (dijafragma tada pogura matericu), a stezanjem trbušnih mišića takođe izvršite pritisak prema dole (poput prese). Kada Vam ponestane daha, brzo izdahnite, te nekoliko puta prije sljedećeg dubokog udisaja kratko udahnite i ponovno zadržite dah te tiskajte.
Nemojte zaboraviti: Dišite, nemojte vikati!

Potpora disanju od strane partnera
Može biti vrlo teško održati disanje ritmičnim i opustiti se svaki put kada izdišete usred bolnih trudova. U tom trenutku bi potpora partnera bila od velike važnosti. On može održati vaše disanje “aktivnim” dišući zajedno s vama. Održavajte kontakt očima s vašim partnerom ili se možete držati za ruke kao i da on položi ruke na vaša ramena.
Tada ga možete pratiti tako što ćete zajedno udahnuti kroz nos i nježno izdahnuti.
Administrator je onemogućio javni pristup pisanja.

Psihofizička riprema za porođaj 1 nedelju 13 časova ago #554

 • Dr. Dragan
 • Dr. Dragan's Avatar
 • OFFLINE
 • Administrator
 • Poruke: 447
 • Karma: 0
KAKO DA SE PRAVILNO HRANITE U TRUDNOĆI?

Nemojte pušiti!
Pušenje tokom trudnoće dovodi do rađanja deteta manje porođajne težine, ali i dugoročno slabi bebino zdravlje.

Ishrana u trudnoći
Ishrana u prvom tromjesečju
Treba jesti češće i manju količinu hrane, što znači da je najbolje imati pet manjih obroka u toku dana. Isto važi i za tečnost, treba uzimati dovoljne količine vode.
U prvom mjesecu trudnoće treba da pijete mlijeko i jogurt, da jedite sir, svježe voće i povrće.
Drugi mjesec donosi mnoge promjene u tijelu, uključujući jutarnju mučninu. Hrana bogata proteinima i ugljenim hidratima može da vam pomogne. Uzimajte koštunjave plodove, jogurt, tvrdo kuvana jaja, nemasno meso - te namirnice su dobar izvor proteina. Takođe konzumirajte pečeni krompir, rižu, povrće, žitarice - da biste tijelu obezbijedili ugljene hidrate. Takva hrana prevenira nizak nivo šećera u krvi, koji uzrokuje mučninu. Morate da pijete dosta tečnosti (osam velikih čaša dnevno), jer ćete poprilično da je gubite ukoliko povraćate. Ako se osećate umorno i iscrpljeno tokom dana za užinu uzmite voće ili razblažen voćni sok i uradite hematološke analize (anemija, odnosno malokrvnost, najčešći je uzrok umora).
Tokom prva tri mjeseca trudnoće tjelesnu težinu ne bi trebalo povećati više od tri kilograma.

Proteini
Proteini u trudnoći se koristi za stvaranje i rast tkiva fetusa, posteljice, materice, dojki.Tokom posljednjih 6 mjeseci trudnoće oko 1kg proteina se deponuje u količinama 5-6 gr dnevno. Smatra se da su proteinske potrebe dnevno oko 0, 9 gr kod žena prosječne tjelesne mase, dok je unos 30 gr proteina dnevna potreba tokom trudnoće.
Proteini se u organizam unose preko visokovrijednih namirnica kao što su govedina, teletina, jagnjetina, piletina, puretina, losos, soja, jaja, mlijeko, jogurt, sir.

Masti
Unos masti u organizam ne bi trebao prelaziti 30 posto ukupnog energetskog unosa. Međutim, naročito je važno da se povede računa o kvalitetu masti koje se unose. Buduće majke trebaju jesti mnogo hrane s omega-3 masnim kiselinama, koje nalazimo u plavoj ribi i orašastim plodovima te lanenom sjemenu. Te su masnoće veoma važne za razvoj mozga i nervnog tkiva fetusa.
Omega-3 masne kiseline su dugolančane višestrukonezasićene masne kiseline, koji su neophodne za rast i razvoj čovjeka. Ljudi ih ne mogu sintetizovati u svom organizmu te ih moramo unositi hranom. Naučne studije su dokazale da dodavanje omega-3 masnih kiselina u ishranu tokom trudnoće, poboljšava vidne i kognitivne funkcije kod djeteta.
Omega-3 masne kiseline imaju pozitivan učinak i na samu trudnoću. Jedna od najopasnijih komplikacija u trudnoći je preeklampsija, koja se javlja kod 5-10% svih trudnoća, a upravo žene sa smanjenim zalihama omega-3 masnih kiselina imaju povećani rizik od razvoja preeklampsije.


Folati i folna kiselina
Folna kiselina ili folat (vitamin B9) je najvažnija materija tokom trudnoće, koja sprečava razvoj defekta neuronske cevi u kičmenoj moždini ploda (anencefalusa i spine bifide). Budući da se kičmena moždina formira u prvih 12 nedelja trudnoće, od velikog je značaja da unosite folate i na samom početku trudnoće.
Folati (folna kiselina je sintetička verzija) se prirodno nalaze u raznim namirnicama. Međutim, ponekad je potrebno da se doda i malo sintetičke folne kiseline (od početka trudnoće, najmanje do kraja prvog trimestra - 400 mikrograma dnevno) kako bi se prevenirao neurološki deficit kod bebe, posebno u prvom trimestru. Hranu bogatu folatima treba jesti tokom čitave trudnoće: cveklu, smeđi pasulj, blitvu, špinat, dinju, narandže, avokado, šparglu, sok od paradajza, brokule, kao i pšenicu sa neverovatnih 270 mikrograma folata na 100 grama.
Potrebe za folnom kiselinom u trudnoći su znatno povećane. Razlozi za to su rast materice, povećanje volumena krvi, rast i razvoj posteljice i ploda. Dnevne potrebe za folnom kiselinom u toku graviditeta se povećavaju gotovo 100 odsto i obično nisu zadovoljene samo unosom hrane.
Folna kiselina je odgovorna za mnoge funkcije u našem organizmu. Veoma je značajna prilikom diobe ćelija, a posebno u procesima diferenciranja i rasta ćelija embriona i fetusa. Folna kiselina ima zapaženu ulogu i u metabolizmu nervnih ćelija, a zajedno sa vitaminom B12 je neophodna u stvaranju novih krvnih ćelija i ima važnu ulogu u prevenciji srčanih bolesti.
Nedostatak folne kiseline može dovesti i do abrupcije posteljice, problema sa pristiskom i preeklampsijom.

Primjer dnevnog menija za adekvatno uzimanje folata
Doručak: grejpfrut, dva tosta sa puterom, mlijeko
Užina: pomorandža
Ručak: špinat sa mlijekom, dva jajeta, dva parčeta hljeba
Užina: graham kreker, sir, banana
Večera: pileće meso sa rižom, špargle, jogurt

Uloga vitamina i minerala u trudnoći
Vitamini i minerali su supstance koje su neophodne organizmu i moraju se unositi ishranom i suplementima. Ženi je, tokom trunoće, neophodno unošenje hrane bogate vitaminima i mineralima da bi se omogućio pravilan razvoj bebe ali i očuvanje zdravlja same trudnice.
Potrebna količina vitamina i minerala se unosi pravilnom ishranom, ali ipak na neke od vitamina i minerala mora se obratiti posebna pažnja!

Vitamin C je veoma važan za podizanje opšteg imuniteta organizma. Čini ćelije snažnijim, pomaže organizmu da apsorbuje željezo, kalcijum i folnu kiselinu. Ima ga dovoljno u svježem voću i povrću, a preporučena dnevna doza tokom trudnoće je 70 mg. Ne savjetuje se uzimanje preko toga, jer može da ima negativne efekte.
Pravi mali izvori vitamina C su narandže, limun, grejpfrut, paprika, jagode, kupus, paradajz, brokule, krompir i borovnice.

Vitamin D je dobro poznat kao osnovna komponenta neophodna za dobru apsorpciju kalcijuma, a naročito je važan za razvoj kostiju fetusa.
Preporučena dnevna doza iznosi 400 internacionalnih jedinica. Lako se unosi pravilnom ishranom bogatom mliječnim proizvodima.
Nalazi se i u zelenoj salati, žumancetu, ribljem ulju, puteru, jetrici, sardinama… Organizam može i sam da proizvede vitamin D ako je koža dovoljno izložena suncu, međutim tokom sunčanja treba biti vrlo oprezan.

Vitamin A
Tokom trudnoće neophodno je povećati unos vitamina A, pošto je potreban za normalan rast i razvoj fetusa.
Preporučena dnevna doza za trudnice iznosi 2700 internacionalnih jedinica. Neumjereno uzimanje vitamina A u formi retinola, veće od 10 000 internacionalnih jedinica ima negativne efekte i može prouzrokovati anomalije kod bebe.
U ishrani vitamin A se nalazi u dva oblika: sa retinolom i beta-karotinom. Retinola najviše ima u hrani životinjskog porijekla - jetrici i ribljem ulju.
Beta-karotin je zaslužan za narandžastu i žutu boju u povrću i voću tako da je jasno gde se nalazi. Pravilnom ishranom, bogatom voćem i povrćem može se lako postići pravilan unos ovog vitamina.

Vitamin B12
Dodatni vitamin B12 potreban je za formiranje crvenih krvnih zrnaca te je stoga važno ne izbacivati iz prehrane namirnice životinjskog porijekla koje jedine osiguravaju unos toga važnog vitamina.

Vitamin B6
Ovaj vitamin je ključani faktor u sintezi proteina. Vitamin B6 može smanjiti simptome mučnine i olakšati depresiju koja se javlja tokom trudnoće.

Željezo
U trudnoći izrazito rastu potrebe za željezom, oko 50 odsto više nego prije trudnoće. Željezo je potrebno za proizvodnju hemoglobina, molekule koja prenosi kiseonik u crvenim krvnim zrncima. Nivo željeza u krvi treba kontrolisati jer je anemija u trudnoći česta pojava. Meso je najbolji izvor željeza. Sokovi od tamnoga bobičastog voća izvor su željeza i vitamina C koji pospješuje apsorpciju željeza te ih tokom trudnoće treba piti svakodnevno.
Trudnice koje tokom prvog tromjesečja započnu pravilnu ishranu i unose potrebne količine željeza imaju, a sprovedene studije su to pokazale, značajno manji broj prijevremenih porođaja, rađaju decu veće tjelesne mase, sa boljom ocjenom na rođenju, rjeđe se javljaju zastoj u rastu ploda kao i komplikacije u toku porođaja.
Dnevno je potrebno, putem tableta, unositi od 30-50 mg željeza.

Cink i magnezijum
Ti minerali potrebni su u većoj količini tokom trudnoće za pravilan razvoj fetusa. Njihov unos moguće je osigurati hranom, naročito orašastim plodovima, mesom, plodovima mora, sojom, žitaricama.

Kalcijum
Vrlo je važno osigurati adekvatan unos kalcijuma tokom trudnoće. Dovoljan unos kalcijuma potreban je za razvoj skeleta u fetusa i očuvanje rezervi kalcijuma majke. Kalcijum je važan i za prevenciju visokoga krvnog pritiska, potencijalno opasne komplikacije u trudnoći.

Napomena: Trudnice treba da jedu šta žele u količinama koje žele ali njihova tjelesna masa u trudnoći se ne smije povećati više od 14 kg!
Administrator je onemogućio javni pristup pisanja.

Psihofizička riprema za porođaj 14 časova 4 minuta ago #555

 • Dr. Dragan
 • Dr. Dragan's Avatar
 • OFFLINE
 • Administrator
 • Poruke: 447
 • Karma: 0
Šta je CTG?

Kardiotokografija (CTG) je dijagnostička metoda praćenja stanja fetusa tokom trudnoće i porođaja pomoću specijalnog uređaja. U pitanju je grafički prikaz aktivnosti srca ploda i aktivnosti mišića zida materice tokom trudnoće i tokom samog porođaja. Metoda se sastoji u istovremenom bilježenju stezanja materice i otkucaja srca ploda. Stezanja materice (kontrakcije) i otkucaji srca ploda bilježe se pomoću posebnih sondi koje se postavljaju na kožu na stomaku. U uređaju se različiti impulsi pretvaraju u signale, prikazuju na monitoru i bilježe na posebnom pokretnom trakastom papiru. Na osnovu izgleda krivulje, određuje se stanje ploda, kao i njegova eventualna ugroženost tokom trudnoće ili tokom porođaja.
U toku trudnoće, kontrakcije utiču na stanje krvotoka u materici i posteljici, kao i na snabdijevanje fetusa kiseonikom. Kada su cirkulacija krvi i funkcije posteljice uredni, stanje ploda se smatra dobrim i pretpostavke su da porođajne kontrakcije vjerovatno neće ugroziti plod. Ako cirkulacija krvi i funkcije posteljice nisu pravilni i uredni, može doći do komplikacija i ugrožavanja samog fetusa.
Naročito je važno kardiotokografsko praćenje rizičnih trudnoća, kada trudnice boluju od dijabetesa, imaju povišen krvni pritisak, ako su Rh-negativne, kada su se dugo liječile od steriliteta, ako su tzv. starije prvorotke, prilikom tzv. prenesene trudnoće.
Ginekolozi savjetuju da se, nakon 35. nedjelje trudnoće, CTG uradi na svake dvije nedjelje, a po potrebi, odnosno procjeni da se radi o rizičnoj trudnoći, i na svakih sedam dana. Naravno, ako postoji potreba, monitoring se vrši i tokom porođaja.
Administrator je onemogućio javni pristup pisanja.
Time to create page: 0.400 seconds