Dobro došli, gost
Username: Password: Zapamti me
 • Strana:
 • 1
 • 2

TEMA: Gojaznost, pomoć gojaznom djetetu

Gojaznost, pomoć gojaznom djetetu 4 godina 11 meseci ago #320

 • Dr. Dragan
 • Dr. Dragan's Avatar
 • OFFLINE
 • Administrator
 • Poruke: 466
 • Karma: 0
GOJAZNO DIJETE
Gojaznost (lat. Adipositas, Obesitas) se često definiše kao stanje patološkog ili ekscesivnog nagomilavanja masti u organizmu, do stepena koji može ugroziti zdravlje. Nastaje kao rezultat loših životnih navika, dugotrajnog prekomjernog energetskog unosa i smanjene fizičke aktivnosti.
Važno je razlikovati primarnu ili nutritivnu gojaznost od rijetkih oblika sekundarne gojaznosti (manje od 5% gojazne djece). Uzroci sekundarne gojaznosti mogu biti poremećaji u lučenju hormona, poremećaji centralnog nervnog sistema (tumori hipotalamusa, traume ili operacije mozga, sekvele poslije meningitisa i encefalitisa, hemoterapije), jatrogeni uzroci (glukokortikoidi) i genetski sindromi.

Prema distribuciji masnog tkiva razlikujemo androidni tip, sa nakupljanjem masnog tkiva u predjelu ramena i grudnog koša, te ginoidni tip, sa nakupljanjem masnog tkiva u području kukova i trbuha.Kao pokazatelj stepena gojaznosti u svakodnevnoj praksi najčešće se upotrebljava Indeks tjelesne mase – ITM (engl.-Body Mass Index-BMI). BMI predstavlja odnos težine i kvadrata visine /BMI = TT(kg)/ TV2(m)/. Izračunati BMI se unosi u grafikon (ili tablelu) BMI-a prema uzrastu i polu, a prema međunarodnim referentnim vrijednostima i kriterijima. Vrijednosti između 85. i 95. percentila smatraju se povećanom tjelesnom težinom, a iznad 95. percentila – gojaznošću.
Dijete se smatra gojaznim kada ima 20 odsto viška kilograma u odnosu na normalnu težinu.
Administrator je onemogućio javni pristup pisanja.

Odgovor: Gojaznost, pomoć gojaznom djetetu 4 godina 11 meseci ago #322

 • Dr. Dragan
 • Dr. Dragan's Avatar
 • OFFLINE
 • Administrator
 • Poruke: 466
 • Karma: 0
Rizici i komplikacije gojaznosti?

A. Kardiovaskularni sistem
-hiperholesterolemija i dislipidemija
-hipertenzija

B. Endokrini sistem
-hiperinsulinizam
-insulinska rezistencija-smanjena tolerancija glukoze
-tip 2 dijabetes mellitusa
-neredovnost menstruacija

C. Mentalno zdravlje(depresija)
D. Respiratorni sistem (astma)
E. Ortopedski problemi (genu varum)
F. Gastrointestinalni (nealkoholni steatohepatitis)


Redovni odlasci kod ljekara (opšte prakse, pedijatra, nutricioniste ili dijetetičara) mogu pomoći u rješavanju nekih problema. Prilikom prvog odlaska, ljekar kontroliše krvni pritisak i nivo šećera u krvi, što je obavezno u slučaju gojaznosti. Nekada je potrebno i mišljenje psihologa ili ljekara specijalizovanog za poremećaje u ishrani.

Gojaznost, udružena sa zdravstvenim problemima u pedijatrijskom uzrastu, važan je faktor rizika za mnoga oboljenja i smrtnost u odrasloj dobi.
Administrator je onemogućio javni pristup pisanja.

Odgovor: Gojaznost, pomoć gojaznom djetetu 4 godina 11 meseci ago #323

 • Dr. Dragan
 • Dr. Dragan's Avatar
 • OFFLINE
 • Administrator
 • Poruke: 466
 • Karma: 0

Šta dovodi do gojaznosti?


Uzroci gojaznosti su kompleksni i brojni i uključuju genetske, biološke, kulturološke i sociološke faktore. Jednostavno rečeno, do gojaznosti dolazi kad se unosi više kalorija nego što organizam može da potroši.
Brza i masna hrana, slatkiši, gazirana pića, neredovni obroci, ali i neograničeno gledanje televizije i igranje kompjuterskih igrica glavni su uzroci sve češće gojaznosti kod djece.


Da li je dijete gojazno?

Ako roditelj ima bilo kakvu sumnju treba da poovede dijete kod pedijatra koji će na osnovu tjelesne težine i visine djeteta izračunati index tjelesne mase i pomoću specijalnih karti rasta (određivanje percentila) dati preciznu informaciju o stanju uhranjenosti djeteta.

Napomena: Percentil se definise brojem od 0-100 (sličnost sa terminom procenat je namjerna). Nulti percentil je tačka ispod koje se ne nalazi ni jedan entitet, a stoti je tačka ispod koje se nalaze svi entiteti. 50-i percentil je medijana, tj. tačka ispod koje se nalazi polovina tj. 50% entiteta.
Administrator je onemogućio javni pristup pisanja.

Odgovor: Gojaznost, pomoć gojaznom djetetu 4 godina 11 meseci ago #324

 • Dr. Dragan
 • Dr. Dragan's Avatar
 • OFFLINE
 • Administrator
 • Poruke: 466
 • Karma: 0
Kako liječiti gojaznost?

Planiranje zdravog mršavljenja zahtijeva stručan i multidisciplinaran pristup. Izrađuju se individualni dijetetski programi, držeći se principa kontrolisanog energetskog unosa, uravnoteženosti, nutritivne gustoće, uz umjerenost, raznolikost i poštovanje omjera hranljivih materija. Treba birati niskokalorične namirnice s visokim udjelom vitamina, minerala, prehrambenih vlakana. Neophodno je izraditi standarde za hranu koja se priprema u školskim kuhinjama, kao i onu izvan školskog obroka (obezbijediti raznovrsno voće i povrće, obrano ili poluobrano mlijeko, čiste voćne sokove, jezgričasto voće i sjemenke, bez dodatka šećera i soli itd). Brze dijete, farmakoterapija i barijatrijska hirurgija su metode koje se ne preporučuju djeci. Pozitivan je uticaj sportskih aktivnosti na rast i razvoj, funkcionalne sposobnosti kao i ranu prevenciju brojnih hroničnih bolesti.

Šta možete uraditi sami?

Ishrana

:woohoo:

:)

- promijeniti način ishrane, naučite dijete da jede sporije, da se uobroči;
- spremajte zdrave izbalansirane obroke i jedite zajedno kao porodica;
- smanjite veličinu porcije, a prepustite djetetu da traži još ako želi. Posuda sa jelom ne treba da stoji na stolu.
- kupujte i nudite dijete sa više voća i povrća;
- kupujte manje gaziranih i slatkih napitaka, grickalica i slatkiša;
- potrudite se da vaše dijete doručkuje svaki dan, jer će preskakanjem doručka dijete biti umorno i gladno tokom dana, a i tako ćete ga spriječiti da u školi jede brzu hranu;
- nudite dijete vodom i obranim mlijekom prije nego sokom. Ako vaše dijete ne može bez soka preporuke su do 160 ml dnevno za djecu uzrasta 1-6 god. odnosno 220-350 ml za 7-18 god;
- nikako ne koristite hranu kao nagradu.


Fizička aktivnost

:woohoo:

:)

- dajte dobar primjer djetetu – ako vidi da ste i vi fizički aktivni i da uživate u tome, ono će prihvatiti takav obrazac ponašanja;
- budite aktivni zajedno kao porodica;
- upišite dijete na sport koji voli;
- odredite koliko vremena će dijete provesti ispred TV-a, kompjutera;

Budite podrška svom djetetu, bodrite ga, radite na njegovom samopouzdanju.
Administrator je onemogućio javni pristup pisanja.

Odgovor: Gojaznost, pomoć gojaznom djetetu 4 godina 11 meseci ago #326

 • Dr. Dragan
 • Dr. Dragan's Avatar
 • OFFLINE
 • Administrator
 • Poruke: 466
 • Karma: 0
Kako sastaviti jelovnik?

Prvo pravilo: suprotno onome što se misli, čak iako dijete ima višak kilograma ili je gojazno, ne treba ga tjerati da smrša! Pošto ono još uvijek raste, potrebno je stabilizovati njegovu težinu. Uostalom, dijetetski jelovnik jednog gojaznog deteta, nije ni približan jelovniku odrasle gojazne osobe. Radi se uglavnom o zdravorazumskim savjetima.

Američko ministarstvo poljoprivrede 2010. godine je objavilo dizajn pod nazivom – »Choose My Plate« (Odaberi moj tanjur). Poruka je jednostavnija – polovinu tanjira čini voće i povrće, polovinu žitarice i proteini, preporuka je konzumirati obrano mlijeko i mliječne proizvode, ograničiti unos soli, žeđ gasiti vodom a ne slatkim napicima, smanjiti porcije i uživati u hrani. Naglasak je u pravilnom odabiru ali i u veličini porcije.

:)

Znači, namirnice moraju biti raznovrsne, sa insistiranjem na voću i povrću (čak i smrznutom), ribi i skrobnim namirnicama (sočivo, tjestenina, pirinač, griz...) koje produžavaju osećaj sitosti, i donose organizmu važne vitamine i minerale. Kod djece se takođe insistira na namirnicama bogatim kalcijumom (mlijeko, sir).

S druge strane, mora se ograničiti unos slatkiša i naročito namirnica bogatih mastima. To se odnosi i na neka gotova jela, suhomesnate proizvode, pohovane šnicle ili šnicle punjene sirom, pomfrit.

:woohoo:

Da bi obroci bili uravnoteženi, savetuje se da se skrobne namirnice jedu uveče, ako je povrće bilo za ručak, ili obrnuto, kao i parče mesa, ribe ili jedno jaje u toku dana.

Najgore: obrok ili grickanje ispred televizora!

:woohoo:

Mora se ograničiti vrijeme koje dijete neaktivno provodi ispred televizora ili računara. Veliki broj djece suviše gleda televiziju i istovremeno jede. Drugi problem je što puno njih barem jednom nedeljno jede «brzu hranu». Najbolje bi bilo da se bave sportom. Ipak, adolescenti sa viškom kilograma ne vole sportove u kojima osjećaju teret svoje težine, već se radije odlučuju za plivanje ili vožnju bicikla ili rolera. Ako dijete nije baš zainteresovano za sport, možete da ga upišete zajedno sa nekim drugarom ili pak da sami vozite sa njim bicikl.

Djeca koja imaju višak kilograma mogu imati užinu: jedno parče hljeba sa puterom + jogurt ili voće ili dvije-tri kockice čokolade. Izbacite kolače i kupovne voćne sokove. Vodite računa kada dijete ostaje samo kod kuće – ono brzo može da isprazni kutiju keksa ili bonbona... ako ih u kući ima.
Administrator je onemogućio javni pristup pisanja.

Odgovor: Gojaznost, pomoć gojaznom djetetu 4 godina 11 meseci ago #329

 • Dr. Dragan
 • Dr. Dragan's Avatar
 • OFFLINE
 • Administrator
 • Poruke: 466
 • Karma: 0
Kako naučiti dijete da jede sporije?

Često djeca kod kuće žure da pojedu svoj obrok kako bi što prije ustala od stola. Treba ih naučiti da jedu sporije, da cijene namirnice i ostanu za stolom dugo... a to je, naravno, lakše reći nego učiniti! Ostanite da razgovarate za stolom, poslije svakog obroka. Obrok inače ne treba posmatrati kao puko zadovoljenje potreba za hranom već kao trenutke razgovora, druženja i opuštanja.
A ako je dijete gladno i poslije obroka?


U tom slučaju treba razmisliti o namirnicama koje dijete jede, jer osjećaj sitosti zavisi od samih namirnica. Možete povećati količinu određenih namirnica, a da pritom ne unesete i više kalorija. To znači da osjećaj sitosti zavisi i od psiholoških faktora i faktora okoline.
Administrator je onemogućio javni pristup pisanja.
 • Strana:
 • 1
 • 2
Time to create page: 0.477 seconds