Dobro došli, gost
Username: Password: Zapamti me

TEMA: Intrauterusni zastoj u rastu ploda

Intrauterusni zastoj u rastu ploda 4 godina 5 meseci ago #370

  • Dr. Dragan
  • Dr. Dragan's Avatar
  • OFFLINE
  • Administrator
  • Poruke: 466
  • Karma: 0
INTRAUTERINI ZASTOJ U RASTU PLODA

Porodna masa je rezultat djelovanja više faktora rasta koji zavise od genetskog potencijala, potpore rastu i faktora okoline, a najprecizniji je pokazatelj intrauterinog rasta ploda.

Zavisno od uzroka i vremena djelovanja poremećaja faktora rasta doći će do intrauterinog zastoja rasta ploda koji rezultuje rađanjem novorođenčeta male porođajne mase za gestacijsku dob. Mala porođajna masa novorođene bebe (small for date) definiše se kao masa manja od 10. percentila porođajne mase za gestaciono doba. Primjera radi, djeca rođena u terminu sa malom tjelesnom masom za gestaciono doba imaju tjelesnu težinu manju od 2500 grama.Dijete sa intrauterinim zastojem u rastu može, ali ne mora biti malo za datum - prema tablicama fetalnog rasta (na primer, ako su mu krupni roditelji), ali je njegov rast u toku trudnoće iz nekog razloga bio usporen ili zaustavljen, tako da ono nije dostiglo dimenzije za koje je genetski bilo predodređeno. U ovoj grupi djece su povećane stope obolijevanja i smrtnosti, pa ona zahtijevaju poseban nadzor.

U uslovima smanjene potpore za rast nastaje cijeli niz poremećaja i adaptacijskih mehanizama vitalnih organa.
Svi ti brojni poremećaji uzrokovani poremćajima potpore rasta, uz intrauterini zastoj rasta vode prema intrauterinoj smrti ploda. Spašavanje intrauterino ugroženog života pridonosi povećanju broja operativno završenih trudnoća s rađanjem djeteta male porođajne mase. Osim uzročno-posljedičnih prepoznatljivih i očekivanih perinatalnih i neonatalnih komplikacija koje su počele intrauterino, a nastavljaju se nakon rođenja, jedan dio novorođenčadi male porodne mase prolazi bez vidljivih komplikacija nakon rođenja, kroz djetinjstvo i adolescenciju, međutim zdravstveni problemi u vidu organskih ili metaboličkih promjena mogu se manifestovati tek u odraslom dobu.

Postoje dva tipa intrauterinog zastoja u rastu: simetričan (nastaje prije 34. nedjelje gestacije, i obično se viđa kod hipotrofične nedonoščadi) i asimetričan (počinje nakon 34. nedjelje gestacije i sreće se kod donesene i prenesene novorođenčadi).

Simetričan


- Rani početak (<34 nedjelje gestacije)
- Proporcionalno mali rast (dijete je skladno, ali sićušno)
- Smanjen potencijal rasta
- Rast je konstantno usporen, ali se ne prekida
- Mali rizik od perinatalne asfiksije
- Zadovoljavajuće energetske rezerve
- Mali rizik od sniženog nivoa šećera u krvi

Uzroci: intrauterine infekcije ploda, hromozomske i genetske bolesti, metaboličke bolesti, urođene anomalije i rijetki sindromi.

Način djelovanja: faktori intrauterinog zastoja deluju direktno na plod, smanjujući njegov potencijal za rast u ranoj fazi.

Asimetričan

- Kasni početak (od 34. nedjelje gestacije)
- Neproporcionalno mali rast (glava velika u odnosu na tijelo)
- Očuvan potencijal rasta
- Prekid rasta pod uticajem faktora sredine
- Povećan rizik od perinatalne asfiksije ( Asfiksija - nedovoljna snabdjevenost mozga kiseonikom)
- Smanjene energetske rezerve
- Velika sklonost ka sniženju nivoa šećera u krvi

Uzroci: hronična fetalna patnja, povišen krvni pritisak u trudnoći, bubrežne bolesti u trudnoći, teži stadijumi šećerne bolesti, loša ishrana trudnice, pušenje u trudnoći

Način djelovanja: faktori intrauterinog zastoja djeluju na posteljični krvotok, smanjujući dopremanje hranljivih materija i kiseonika plodu.Administrator je onemogućio javni pristup pisanja.
Time to create page: 0.550 seconds