Dobro došli, gost
Username: Password: Zapamti me

TEMA: Amniocenteza

Amniocenteza 4 godina 5 meseci ago #369

  • Dr. Dragan
  • Dr. Dragan's Avatar
  • OFFLINE
  • Administrator
  • Poruke: 466
  • Karma: 0
AMNIOCENTEZAAmniocenteza je test u kojem se uzima mali uzorak tekućine (plodove vode) koja okružuje bebu. Analizom plodove vode može se ustanoviti da li beba ima određene abnormalnosti.
Kroz majčinu kožu igla se gurne kroz zid uterusa (materice) u plodovu vodu bez dodirivanja bebe ili placente (posteljice).
U vrijeme provođenja testa, obično oko16. nedjelje trudnoće, oko bebe se nalazi oko 150 ml plodove vode. Za test je potrebno oko 15 ml tekućine.
Plodova voda se testira za dvije stvari:
- Mjeri se prisutnost bjelančevine zvane alfa-fetoprotein. Razina te bjelančevine u plodovoj vodi obično je povišena kad beba ima spinu bifidu.
- Ćelije iz plodove vode mogu se koristiti da se provjeri struktura bebinih hromosoma. Pretragom se može utvrditi da li dijete ima Daunov (Down) sindrom (mongoloidnost) ili neki drugi manje uobičajeni hromosomski poremećaj.
Takođe se može utvrditi i pol djeteta.
Postoji i više drugih testova koji se mogu napraviti s plodovom vodom, ali oni se provode jedino kad se zna da postoji rizik da će roditelji imati dijete s nekom od vrlo rijetkih bolesti.

Kome se predlaže amniocenteza?

- Ženama koje će u predviđeno vrijeme poroda biti stare 37 godina ili više.
- Ženama koje su već imale dijete s problemom kao što je Daunov sindrom ili spina bifida.
- Ženama (ili djetetovom biološkom ocu) koji i sami imaju hromosomski poremećaj ili onim roditeljima za koje se zna da postoji rizik da će imati dijete s nekom od rijetkih “metaboličkih” poremećaja.

Zašto se ženama starijim od 37 godina predlaže amniocenteza?
Što je žena starija, to se više povećava vjerojatnost da će roditi dijete s hromosomskom abnormalnošću. Najčešća abnormalnost je Daunov sindrom.
U dobi između 37 i 40 godina vjerovatnost da će roditi dijete s hromosomskom abnormalnošću je otprilike 1 prema 100. Nakon 40 godina starosti ta je vjerovatnost još veća.
Test se može napraviti bilo kada u toku trudnoće, ali se smatra sigurnijim za fetus da se čeka bar do 15. nedjelje trudnoće.

Zašto je prije amniocenteze potreban ultrazvučni pregled?

Ultrazvuk koristi zvučne talase visoke frekvencije da stvori sliku unutrašnjih organa. Naročito je dobar za gledanje nerođene bebe.Postupak se sastoji od premazivanja gela po donjem dijelu trbuha i zatim blagog pomicanja plastičnog predmeta (sonde) po površini kože.
Nisu poznate nikakve opasnosti vezane uz korišćenje ultrazvuka.
Ultrazvukom će se provjeriti da li postoji samo jedan fetus i da li trudnoća i placenta izgledaju normalno. Takođe će se odrediti dob fetusa.

Ultrazvučnim pregledom ne može se isključiti Daunov sindrom, ali neki nalazi mogu ukazivati da je Daunov sindrom prisutan.
Konačno, ultrazvuk je koristan da se odredi tačan položaj bebe i placente (posteljice) prilikom
priprema za amniocentezu.

Šta će se dogoditi na dan testiranja?
Nije neophodno da mjehur bude pun. Medutim, ako se u mjehuru zadrži nešto urina, lakše je vidjeti bebu i donji dio maternice. Kad je pregled gotov, odmah se prelazi na obavljanje amniocenteze.Nakon dezinfikovanja kože u matericu se gurne igla. Ljekar vodi iglu prateći je preko ekrana za ultrazvuk. Potrebno je samo tridesetak sekundi da se u štrcaljku usiše 15 ml plodne vode.

Koliko dugo treba čekati rezultate?
Rezultati testa za spinu bifidu obično su gotovi nakon sedam dana.
Međutim, s obzirom da bi se veći samim ultrazvučnim pregledom u većini slučajeva otkrilo kad beba ima spinu bifidu, vaš ljekar neće javljati rezultate testa osim ako ima problema ili ako ste već prije imali bebu sa spinom bifidom.
Hromosomski test za Daunov sindrom traje dvije sedmice jer ćelije treba kultivisati u laboratoriji. Ako se otkrije abnormalnost, trudnoća se može prekinuti čak i u ovoj fazi.
Administrator je onemogućio javni pristup pisanja.
Time to create page: 0.484 seconds