Dobro došli, gost
Username: Password: Zapamti me

TEMA: Febrilne konvulzije

Febrilne konvulzije 5 godina 4 meseci ago #187

 • Dr. Dragan
 • Dr. Dragan's Avatar
 • OFFLINE
 • Administrator
 • Poruke: 466
 • Karma: 0
FEBRILNE KONVULZIJE

Febrilne konvulzije nastaju pri povišenoj temeperaturi, u toku infekcija koje primarno ne zahvataju centralni nervni sistem. Javljaju se u uzrastu od 3 meseca do 5 godina.

Šta je uzrok febrilnih konvulzija?

Biološka osnova febrilnih konvulzija još uvijek je nepoznata i pripisuje se brojnim faktorima. Prema nekim mišljenjima poremećaj se nasljeđuje. Brojna istraživanja ukazuju na porodičnu pojavu febrilnih konvulzija. Kada dijete ima u prvom stepenu srodstva rođaka s febrilnim konvulzijama, rizik za febrilne konvulzije je oko 10-15%.
Nagli porast temperature je tipičan predisponirajući faktor za pojavu konvulzija. Obično roditelji daju podatak da do nastupa konvulzija nisu ni primijetili da dijete ima povišenu tjeelsnu temperaturu ili da se temperatura teško spušta uprkos energičnim mjerama za snižavanje temperature (antipiretici, rashlađivanje kupkama ili tuširanjem u mlakoj vodi, oblozi).

Uzrok febrilitetu najčešće je banalni respiratorni infekt gornjih disajnih puteva (tonzilofaringitis, otitis) ili crijevni infekt (gastroenterokolitis). Brojna ispitivanja pokazala su da je u 70% slučajeva uzročnik infekcije virus (adenovirusi, virus parainfluence), od bakterijskih streptokok, a od crijevnih zaraza šigele, a rjeđe salmonele. U vrijeme napadaja dvije trećine djece imaju temperaturu iznad 39 C, a oko trećine iznad 40 C.
Predisponirajući faktori za pojavu febrilnih konvulzija su poteškoće na porodu, usporen rani neurološki razvoj te pojava febrilnih konvulzija u roditelja ili braće.

Klinička slika
Klinička slika vrlo je dramatična i frustrirajuća za svakog roditelja. Najčešće se ispoljavaju kao tzv. generalizirani ili veliki napadaji u kojima dijete okrene i fiksira očne jabučice u jednu stranu, izgubi svijesti i trza sa sva četiri ekstremiteta, najčeće uz krkljanje i plavilo oko usana. U takvim napadaji česte su dulje pauze u kojima dijete ne diše (tzv. apnoje) koje navode panične i uplašene roditelje na pomisao da dijete umire.
Rjeđe se febrilne konvulzije ispoljavaju kao tzv. žarišni ili parcijalni ili fragmentarni napadaji u kojima se trzajevi javljaju na ekstremitetima samo jedne strane tijela ili samo na pojedinim ekstremitetima. Poslije takvih ataka ponekad se javljaju i prolazne paralize ekstremiteta (tzv. Toddova paraliza).
U male dojenčadi napad se može manifestovati i kao kratkotrajna apneja ili prestanak disanja uz opštu mlitavost.
Trajanje napadaja je različito, najčešće od 3 do 10 minuta, rjeđe duži. Obično spontano prestaju. Mogu se ponavljati 2-3 puta u toku istog dana, posebno u slučajevima neadekvatnih i neefikasnih antipiretskih postupaka, a trajanje napadaja ponekad je dugotrajno (i više od pola sata).
Uobičajena je klinička klasifikacija febrilnih konvulzija na tipične i atipične.
Atipične febrilne konvulzije (kompleksne, komplikovane) određene su sljedećim kriterijumima:

- pojava konvulzija prije šestog mjeseca i poslije pete godine života
- trajanje duže od 15 minuta
- uz manje povišenu temperaturu <38°C
- hemigeneralizovane ili fokalne konvulzije
- pojava postiktalne Toddove paralize
- prisustvo neuroloških i razvojnih poremećaja kod dece
- tri ili više napada u različitim febrilnim stanjima
- ponovljene febrilne konvulzije u istoj febrilnosti
- familijarna pojava epilepsije
- postoje promjene na EEG-u

Tipične febrilne konvulzije su kratkog trajanja i generalizovane (tonično - klonične 85%, klonične 10% i atonične 5%). Klinički oporavak je brz i potpun.

- javljaju se u uzrastu od 6 meseci do 4. godine
- javljaju se uz visoku temperaturu >38° C
- jave se jedan do dva puta u životu
- napad traje par minuta, najduže do 20 min.
- neurološki status je posle napada uredan
- porodična anamneza obično nije opterećena
- neurološki status prije napada je uredan
- EEG: postiktalno nalaz uredan
Administrator je onemogućio javni pristup pisanja.

Odgovor: Febrilne konvulzije 5 godina 4 meseci ago #191

 • Dr. Dragan
 • Dr. Dragan's Avatar
 • OFFLINE
 • Administrator
 • Poruke: 466
 • Karma: 0
Dijagnoza
Kod sve djece neophodno je spovesti sljedeći dijagnostički postupak: anamneza, detaljan neuropedijatrijski pregled, laboratorijske analize, lumbalna punkcija (kod sumnje na infekciju CNS), EEG.

Liječenje
Dijete u napadu treba položiti na bok ili pažljivo na trbuh da ne dođe do zapadanja jezika. Nije potrebno djetetu nasilno otvarati usta iz straha roditelja da ne dođe do gušenja. Treba poduzeti sve raspoložive mjere za snižavanje temperature. Lijek izbora za zaustavljanje konvulzija je diazepam, intravenozno, polako 0,2 mg/kg. Ukoliko je to otežano tada se daje klizma. Može se dati i fenobarbiton intramuskularno. Osim navedene simptomatske terapije, svakako treba sprovesti i antipiretske mjere, potrebnu rehidraciju, liječenje osnovne bolesti koja je uzrokovala febrilno stanje. Profilaktička terapija usmjerena je kako bi se spriječili novi napadi i daje se u nekoliko varijanti, uglavnom kod pojave atipičnih febrilnih konvulzija. Intermitentna profilaksa se sprovodi u fazama febrilnosti preko 38,5°C. Kontinuirana profilaksa se sprovodi svakodnevnom primjenom antiepileptika.
Administrator je onemogućio javni pristup pisanja.

Odgovor: Febrilne konvulzije 5 godina 4 meseci ago #193

 • Dr. Dragan
 • Dr. Dragan's Avatar
 • OFFLINE
 • Administrator
 • Poruke: 466
 • Karma: 0
Febrilne konvulzije:

Administrator je onemogućio javni pristup pisanja.
Time to create page: 0.327 seconds