Dobro došli, gost
Username: Password: Zapamti me

TEMA: Akutni konjunktivitis (novorođenčadi, djece i odraslih)

Akutni konjunktivitis (novorođenčadi, djece i odraslih) 5 godina 11 meseci ago #18

 • Dr. Dragan
 • Dr. Dragan's Avatar
 • OFFLINE
 • Administrator
 • Poruke: 466
 • Karma: 0
Konjunktivitis, poznat i pod nazivom 'crveno oko', upala je konjunktive, očne spojnice. Očna spojnica (konjunktiva) je prozirna, glatka i sjajna sluznica koja povezuje stražnju površinu vjeđa i očnu jabučicu.Konjunktivitis može biti uzrokovan raznovrsnim i mnogobrojnim uzrocima, a može biti različitog karaktera. Najčešći su virusne infekcije; drugi uzročnici su bakterije, klamidije, gljivice, paraziti (rijetko), mehanička ozljeda ili prisustvo stranog tijela.

bakterije, uključujući:

o Staphylococcus aureus
o Haemophilus influenza
o Streptococcus pneumoniae
o Neisseria gonorrhea
o Chlamydia trachomatis

virusi, uključujući:

o adenoviruse
o virus herpesa

Bakterijski konjunktivitis (tzv. "bolest crvenih očiju") Javlja se u obliku akutnog kataralnog konjunktivitisa. Na spojnici su prisutni crvenilo (zbog povećane prokrvljenosti i izraženog crteža krvnih žila), bol (u obliku grebanja, bockanja, osjećaja stranog tijela) i otok. Nekad mogu biti prisutna krvarenja na spojnici. Prisutan je vodenasto-gnojni sekret koji pri buđenju slijepi trepavice i dovodi do nastanka krmelja. Očni kapci se teže otvaraju, mogu biti otečeni, a okolna koža oštećena. Bolesnici ne podnose svjetlost i postoji pojačano suzenje. Vid nije oštećen.Infekcija obično počne naglo na jednom oku, a proširi se na drugo kroz dva dana. Bakterijski konjunktivitis se širi zaraženim rukama, ručnicima, ubrusima i kozmetikom. Konjunktivitis se liječi ispiranjem spojnice, antibioticima i dodatnim mjerama.
Administrator je onemogućio javni pristup pisanja.

Odgovor: Akutni konjunktivitis (novorođenčadi, djece i odraslih) 5 godina 11 meseci ago #19

 • Dr. Dragan
 • Dr. Dragan's Avatar
 • OFFLINE
 • Administrator
 • Poruke: 466
 • Karma: 0
NOVOROĐENAČKI KONJUNKTIVITISNajčešći uzroci:

Hemijski konjunktivitis

Hemijski konjunktivitis povezuje se s iritacijom oka nastalom upotrebom očnih kapi koje se daju novorođenčadi kao prevencija bakterijskih infekcija. Ponekad se u novorođenčeta dogodi reakcija na kapi te se može razviti hemijski konjunktivitis. Oči su obično blago upaljene i blago crvene, upala se razvija nekoliko sati nakon kapanja očiju te traje od 24 do 26 sati. Ovaj tip konjunktivitisa uglavnom ne zahtijeva terapiju i rijetko se pojavljuje uz lijekove koji se koriste u moderno vrijeme.

Gonokokni konjunktivitis


Gonokokni konjunktivitis uzrokuje bakterija neisseria gonorrhea. Prenosi se s majke tokom poroda kroz inficirani porođajni kanal. Ovaj tip konjunktivitisa može se prevenirati upotrebom novorođenačkih kapi za oči po porodu. Oči novorođenčeta su jako crvene, s debelim slojem sekreta i otečenim kapcima. Ovaj tip konjunktivitisa obično se razvija dva do četiri dana nakon rođenja. Terapija protiv gonokoknog konjunktivitisa uglavnom uključuje antibiotike intravenoznim kateterom.

Hlamidijalni konjunktivitis


Ovaj tip konjunktivitisa uzrokovan je infekcijom chlamydia trachomatis. Simptomi uključuju umjeren sekret u oku, crvenilo očiju, natečenost konjunktive te ponekad otečenost kapaka. Ovaj se tip konjunktivitisa razvija pet do 12 dana nakon rođenja, a terapija obično uključuje oralno uzimanje antibiotika.

Ostali bakterijski uzroci


Nakon prve sedmice života, ostale bakterije mogu uzrokovati konjunktivitis u novorođenčadi. Oči mogu biti crvene i natečene, uz malo sekreta. Terapija se prepisuje ovisno o tipu bakterije koja je uzrokovala upalu, i najčešće će uključivati antibiotike ili masti za oko, obavljanje higijene oka ili stavljanje toplih obloga na oči.
Administrator je onemogućio javni pristup pisanja.

Odgovor: Akutni konjunktivitis (novorođenčadi, djece i odraslih) 5 godina 11 meseci ago #20

 • Dr. Dragan
 • Dr. Dragan's Avatar
 • OFFLINE
 • Administrator
 • Poruke: 466
 • Karma: 0
DJEČIJI KONJUNKTIVITIS

Dječiji konjunktivitis podrazumijeva otečenost konjunktive i takođe može uključivati i infekciju. Vrlo je uobičajen u djece. Također, veća izbijanja te upale često se znaju dogoditi u jaslicama ili vrtićima. Najčešći uzročnici dječijeg konjunktivitisa su:
bakterije
virusi
alergije
herpes

Simptomi:
- bolne, iritirane oči
- proziran i debeo sekret (obično se javlja uz virusne i alergijske uzročnike)
- kihanje i curenje nosa (obično se javlja uz alergijske uzročnike)
- ljepljiv sekret iz očiju (obično se javlja uz alergijske uzročnike)
- debeo, zelen gnoj u oku (obično se javlja uz bakterijske uzročnike)
- infekcija uha (obično se javlja uz bakterijske uzročnike)
- krastave ranice na kapcima (obično uz infekciju herpesom)
- spojeni kapci pri jutarnjem buđenju
- otečenost kapaka
- crvenilo konjunktive
- nelagoda pri pogledu u svjetlost
- pečenje u očima

Simptomi konjunktivitisa mogu ličiti na neka druga medicinska stanja i probleme, pa je potrebno posavjetovati se sa pedijatrom zbog postavljanja dijagnoze.

Konjunktivitis se obično dijagnostikuje na osnovu cijele istorije bolesti i pregledom oka djeteta. Najčešće nema potrebe za uzimanjem kultura iz očnoga sekreta, no i to se može obaviti kako bi se utvrdio tačan uzrok infekcije.

Liječenje konjunktivitisa:


Specifično liječenje konjunktivitisa određuje ljekar na temelju sljedećih činjenica:

- dob djeteta, opšte zdravlje i tok bolesti
- stanje upale
- otpornost djeteta na specifične lijekove, postupke i terapije
- očekivanje daljnjeg razvoja stanja


Specifično liječenje ovisi o uzroku konjunktivitisa.

Bakterijski uzroci

Ljekar može odrediti antibiotske očne kapi.Virusni uzroci

Virusni konjunktivitis obično ne zahtijeva liječenje – ljekar može odrediti antibiotičke kapi kako bi spriječio mogući razvoj sekundarne infekcije.

Alergijski uzroci
Liječenje konjunktivitisa uzrokovanog alergijama obično uključuje liječenje alergija te ljekar može odrediti lijekove koji se uzimaju oralno ili pak očne kapi.

Herpes
Ako dijete ima upalu uzrokovanu herpesom, liječenje treba obavliti specijalista za očne bolesti - oftalmolog. Dijete može primati terapiju oralnih lijekova i očnih kapi. Ovo je ozbiljniji tip upale koji može rezultovati ožiljcima na oku i gubitkom vida.

Upala se može proširiti s jednog oka na drugo ili pak na ostale ljude diranjem upaljenog oka ili očnog sekreta. Održavanje higijene ruku pranjem izuzetno je važno, a sekret iz oka zarazan je od 24 do 48 sati nakon početka terapijskog liječenja.
Administrator je onemogućio javni pristup pisanja.
Time to create page: 0.305 seconds