Dobro došli, gost
Username: Password: Zapamti me

TEMA: Ravna stopala (Pedes plani)

Ravna stopala (Pedes plani) 5 godina 2 meseci ago #235

 • Dr. Dragan
 • Dr. Dragan's Avatar
 • OFFLINE
 • Administrator
 • Poruke: 466
 • Karma: 0
RAVNA STOPALA /PEDES PLANI/Ravno stopalo nastaje pod uticajem sile gravitacije, a zbog povećane elastičnosti zglobova kod djece. Spušteni svodovi nastaju zbog prirodne slabosti ili zbog nedovoljne aktivnost mišića stopala. S obzirom da je stopalo građeno od 26 kostiju, međusobno spojenih sa 33 zgloba i više od 100 mišića, tetiva i ligamenata, ne treba biti iznenađenje česta pojava ravnih stopala kod najmlađe populacije. Formiranje stopala je dinamičan proces tokom perioda rasta i razvoja djeteta. Do 18. mjeseca života ravna stopala su fiziološka pojava, a po nekim autorima i do 3. godine djetetovog života (mada se u anglosaksonskoj stručnoj literaturi ovaj period produžava do 5. čak i do 6. godine života). Deformitet se uglavnom uočava prilikom obaveznog sistematskog pregleda za upis u školu.

Ravna stopala mogu biti urođena i stečena. Kod stečenih je prisutna i predispozicija za nastanak, odnosno nasljedni faktor. Danas su djeca uglavnom prezaštićena u prvim godinama života kada se formiraju svodovi stopala (roditelji ih često nose umjesto da hodaju), pa su usljed toga mišići stopala nedovoljno jaki i popuštaju pod dječijom težinom u periodu samostalnog hoda. To se dešava i kod gojazne djece kao i kod djece koja naglo izrastu.

Nerijetko i sami roditelji nesvjesno prave greške koje vode ka pojavi ravnog stopala. Uglavnom se to dešava zbog preranog uspravljanja djeteta da bi što ranije prohodalo. U periodu kada za to nije sazreo ni mozak niti lokomotorni sistem.

Ravna stopala se mogu javiti i u sklopu nekih drugih stanja (cerebralna paraliza, neuromuskularne bolesti, genetski uslovljeni sindromi) kada predstavljaju samo jedan od simptoma osnovnog oboljenja.
Administrator je onemogućio javni pristup pisanja.

Odgovor: Ravna stopala (Pedes plani) 5 godina 2 meseci ago #236

 • Dr. Dragan
 • Dr. Dragan's Avatar
 • OFFLINE
 • Administrator
 • Poruke: 466
 • Karma: 0
Kako prepoznati ravno stopalo?

Da li dijete ima ravna stopala ili spuštene svodove možete da vidite ako stopalima umočenim u tintu dijete stane na bijeli papir, položen na ravnu površinu, i ostavi trag. Ukoliko vidite otisak punog ili skoro punog stopala znači da dijete ima ravna stopala, ili pak ima značajnije odstupanje u odnosu na normalne otiske pa dijete treba odvesti na pregled kod ljekara.


Lagano spušteno stopalo, srednje spušteno stopalo i potpuno spušteno stopalo

Drugi način da provjerite da li je prisutan deformitet je da dijete bosim nogama stane ispred vas okrenuto leđima. Ako uočite da je Ahilova tetiva na peti iskrivljena u stranu i peta zarotirana prema vani, a oslonac stopalom o pod na unutrašnjoj strani dijete sigurno ima ravna stopala ili spuštene svodove.

Administrator je onemogućio javni pristup pisanja.

Odgovor: Ravna stopala (Pedes plani) 5 godina 2 meseci ago #237

 • Dr. Dragan
 • Dr. Dragan's Avatar
 • OFFLINE
 • Administrator
 • Poruke: 466
 • Karma: 0
Liječenje

Cilj liječenja ravnih stopala je jedinstven: otklanjanje bola, poboljšanje funkcije stopala i prevencija nastanka eventualnog deformiteta.

Pojedini eksperti smatraju da su ravna stopala fiziološka pojava u djetinjstvu koja obično spontano prolazi bez potrebe za liječenjem. Drugi se, pak, zalažu za liječenje fleksibilnih ravnih stopala jer mogu proizvesti deformitet, oštećenje zgloba i dovesti do razvoja fiksiranog ravnog stopala tokom života.
Rana dijagnoza i odgovarajuća terapija predstavljaju mjere prevencije budućih bolnih tegoba.

Anatomski ulošci
Anatomski ulošci su medicinska sredstva koje propisuje kvalifikovani ljekar, i koja mogu biti fabrički dizajnirana u nekoliko veličina, ili se izradjuju individualno, prema otisku rasterećenog stopala. Otisak se uzima na sljedeći način:

- stopalo je u vazduhu, odnosno odignuto od podloge
- zglobovi stopala su u fiziološkom je položaju,
- mišići pokretači skočnog zgloba i stopala su maksimalno opušteni,
- otisak se uzima pritiskom kalupa od pjenastog materijala koji ima zanemarljivu elastičnost.Anatomski ulošci imaju ulogu da prerasporede sile mišića, tjelesne težine i sile reakcije podloge pri osloncu i hodu. Oni time dovode do smanjenja bola u prosjeku za 15%, i poboljšavaju funkciju stopala prosječno za dvadesetak procenata.

Pokazano je da individualno izradjeni anatomski ulošci imaju najbolji efekat u smanjenju bola kod simptomatskih ravnih stopala, dok kod bezbolnih fleksibilnih ravnih stopala nemaju terapijski već preventivni efekat. Medjutim, novija istraživanja govore o povoljnom dejstvu anatomskih uložaka i na ove pacijente kroz povećani komfor obuće.
Administrator je onemogućio javni pristup pisanja.

Ravna stopala (Pedes plani) 1 godinu 2 meseci ago #545

 • Dr. Dragan
 • Dr. Dragan's Avatar
 • OFFLINE
 • Administrator
 • Poruke: 466
 • Karma: 0
DETE SE RAĐA SA STOPALOM KOJE SA TABANSKE STRANE IMA MASNI SLOJ

"Dete se rađa sa stopalom koje sa plantarne strane (tabanske) ima debeo masni sloj, a što na prvim pregledima neki nesikusni pedijatri proglašavaju ravnim stopalima. Takva konfiguracija dečijeg stopala je najnormalnija, jer je masni sloj ispod kože predviđen da štiti dublje slojeve od moguće povrede u najranijem periodu nakon prohodavanja pa sve do četvrte godine života. U tom životnom periodu dete će stati bosom nogom na svaki predmet na podlozi jer nema životnog iskustva. Iskustvo stiče polako i sa četiri godine jasno razlikuje opasne predmete na podlozi. U prvim danima po prohodavanju staće i na staklo i svaki drugi predmet koji će ga povrediti, ali ubod će povrediti kožu a završiće se u masnom tkivu, bez povređivanja dubljih slojeva, ali će ujedno biti i novo životno iskustvo.

SVAKI ULOŽAK UPROPAŠĆUJE DEČIJE STOPALO!


ZAŠTO? Na plantarnoj strani stopala nalaze se u dva sloja, po osam mišića, koji isključivo služe da održavaju uzdužni svod stopala i prednji poprečni svod. Sloj masnog tkiva u prve četiri godine štiti od povreda osim plantarne fascije i tu grupu mišica i prateće krvne sudove i nerve. Zbog svoje mase „prikrivaju“ formu svodova i to zavarava pedijatre. Zato se lako odlučuju da proglase „ravna stopala“. Kada u obuću smestimo uložak, vršimo pritisak na koštane strukture stopala izazivajući prividno konfiguraciju svoda. Kada bi dete moglo da vam saopšti tog trenutka kada mu prvi put obujete cipelu sa uloškom reklo bi „da ima osećaj kao da ima kamen u cipeli“. Takvim “anatomskim” cipelicama u potpunosti isključujemo funkciju plantarne muskulature (već pomenuta dva sloja po osam mišića) i kada ta muskulatura koje je u potpunosti isključena iz funkcije atrofira i izgubi svaku funkciju i snagu da održi svodove u fiziološkom položaju stopalo se „sruši“ i tada stvarno postaje „ravno stopalo“.

Da vas dalje ne bih ubeđivao šta je dobro, a šta ne za stopalo vašeg deteta, idite u prvi razred osnovne škole i zamolite da se sva dece izuju. PORAZ! Skoro da nema deteta sa normalnom konfiguracijom stopala. Idite na ulicu i pronađite romsko dete/ciganče (bez namere da bilo koga vređam), koje hoda boso od maja do oktobra, sa ravnim stopalima, pa ponovo razmislite.

BEZ IKAKVIH ULOŽAKA!

Za dete su najbolje cipele koje imaju dobro pokriveno stopalo zaštićeno od vlage i hladnoće bez ikakvog uloška sa normalnom proporcionalnom petom prema veličini cipele, da dete ima utisak da hoda bosom nogom po ravnoj podlozi. U najranijem delu hoda kada je hod uglavnom po kući – isključivo koristiti štrikane nazuvke, koje proizvode bake. Pa u početku i za prvi izlazak u dvorište ili parkić, a još je bolje u toplim mesecima, da dete bude boso. Da se našalim, ali sam pomalo i ozbiljan, kada kažem da cipele treba kupiti kada dete stane na sred sobe i kaže „hoće li neko ovde i meni kupiti cipele“. Patike nisu potrebne dok dete ne počne da se bavi sportom, jer uglavnom sve patike imaju ugrađen uložak." Prim. Dr sc. Ljubomir Georgijević, specijalista za ortopedsku hirurgiju i traumatologiju
Administrator je onemogućio javni pristup pisanja.
Time to create page: 0.403 seconds