Dobro došli, gost
Username: Password: Zapamti me

TEMA: Varičela

Varičela 1 nedelju 3 dana ago #575

  • Dr. Dragan
  • Dr. Dragan's Avatar
  • OFFLINE
  • Administrator
  • Poruke: 462
  • Karma: 0
VARIČELAVodene ospice (vodene kozice, ovčije boginje) akutna su zarazna bolest prije svega dječje dobi, a uzročnik je varičela-zoster virus iz porodice herpes virusa. Bolest se javlja isključivo kao posljedica prve infekcije navedenim virusom.
Prenosi kapljičnim putem, odnosno direktnim kontaktom s oboljelom osobom, a virus prodire u organizam preko sluznice respiratornog sistema i sluznice očiju. Inkubacija traje od 10 do 21 dana. Bolesnik s varičelom zarazan je u periodu od dan-dva prije pojave osipa pa do dok se posljednje kraste potpuno ne osuše i počnu otpadati; obično oko desetak dana od pojave osipa.
Dan prije nego se pojavi osip, bolesnik može imati blago povišenu tjelesnu temperaturu i osjećati malaksalost. Osip počinje sa svega nekoliko malih crvenih tačkica (papula) koje se ubrzo napune tečnošću stvarajući male mjehuriće (vesicule). Mjehurići se pojave u skupinama, najprije na trupu, a onda se šire na ekstremitete, lice i vlasište u roku od dva do četiri dana. Osip se može pojaviti i u ustima, ali i na sluznicima drugih unutrašnjih dijelova tijela. Nastali mjehurići pucaju, pretvaraju se u ranice na kojima se stvaraju svjetlosmeđe kraste koje nakon nekoliko dana potamne, postanu tamnosmeđe i na kraju otpadnu.
Administrator je onemogućio javni pristup pisanja.
Time to create page: 0.489 seconds