Dobro došli, gost
Username: Password: Zapamti me

TEMA: Mononukleoza

Mononukleoza 5 godina 2 meseci ago #300

 • Dr. Dragan
 • Dr. Dragan's Avatar
 • OFFLINE
 • Administrator
 • Poruke: 466
 • Karma: 0
MONONUKLEOZA


Epštajn-Barov virusMononukleoza je akutna infektivna bolest, uzrokovana Epštajn-Barovim virusom u 90% slučajeva, a u preostalih 10% citomegalovirusom.
Epštajn-Barov virus je B limfotropni herpesvirus (ima izrazitu sklonost za napadanje B limfocita). Rezervoar infekcije je čovjek, a bolest je raširena po cijelom svijetu. Mononukleoza se naziva i "bolest poljupca", jer se prenosi putem sline, a najčešće pogađa osobe od 15 do 25 godina starosti i to podjednako oba pola.

Period inkubacije može trajati od 5 pa do čak 45 dana. Nakon tog perioda javljaju se prvi simptomi bolesti u obliku pospanosti, umora, glavobolje i blažeg porasta tjelesne temperature. Kako bolest napreduje tako se i simptomi mijenjaju: raste tjelesna temperatura (groznica), pacijenti se žale na otežano gutanje, bolove u vratu, povraćanje, tremor i povećanje limfnih čvorova vrata. Kod većine pacijenata dolazi i do splenomegalije (povećanje slezene), što uzrokuje bol u lijevom boku, a takođe dolazi i do povećanja jetre. Često se uz groznicu uočava i pojava angine.

Prenos bolesti

EBV se prvenstveno prenosi putem pljuvačke, a ređe transfuzijom krvi. Obično se prenosi poljupcem i dodirivanjem dijelova tijela i predmeta natopljenih zaraženom pljuvačkom. Virus u domaćinu ostaje doživotno; prvih 18 mjeseci nakon infekcije izlučuje se pljuvačkom, a nakon toga povremeno. Osobe slabijeg imunološkog statusa (praktično svi bolesnici sa sidom i osobe sa presađenim organima) češće šire virus.

Tok bolesti

Infekcijska mononukleoza je u većini slučajeva bolest prirodno ograničenog trajanja. Upala grla je intenzivna 5-7 dana, a nakon toga jenjava u toku sljedećih 7-10 dana. Povišena temperatura obično traje 7-10 dana, ali ponekad može potrajati i nešto duže. Limfni čvorovi se najčešće smanjuju tokom 3 sedmice. Umor je najtvrdokorniji simptom. Većina bolesnika se za 3-4 nedjelje osjeća dovoljno dobro za povratak u školu ili na posao, ali neki bolesnici mjesecima mogu osjećati iscrpljenost, smanjenu koncentraciju i nemogućnost obavljanja svakodnevnih aktivnosti. Obično su to bolesnici koji su imali blagi početak bolesti, bez teškog oblika upale grla i visoke temperature.
Administrator je onemogućio javni pristup pisanja.

Odgovor: Mononukleoza 5 godina 2 meseci ago #301

 • Dr. Dragan
 • Dr. Dragan's Avatar
 • OFFLINE
 • Administrator
 • Poruke: 466
 • Karma: 0
Dijagnoza


Uzorak periferne krvi šesnaestogodišnjeg dječaka koji
pokazuje limfocitozu konzistentnu sa mononukleozom.

Dijagnoza se postavlja na osnovu anamneze pacijenta, kliničke slike i laboratorijskih pretraga krvi. Pretrage u slučaju mononukleoze ukazuju na leukocitozu s pojavom atipičnih limfocita. Limfomonocitoza je iznad 50%, s najmanje 10% ćelija mononukleoze u cirkulaciji. Drugi bitan pokazatelj je serološki nalaz pozitivne reakcije, koji ukazuje na prisutnost antitijela protiv ovčijih eritrocita. Za dijagnostikovanje bolesti se koriste i ELISA testovi i PCR metoda.

Dijagnozu, znači, potvrđuju sljedeći laboratorijski nalazi:

- povišen broj leukocita,
- povećan broj atipičnih limfocita (kod 75 % oboljelih). Limfociti su vrsta bijelih krvnih ćelija, koji se u ovoj bolesti razlikuju od normalnih - uvećani su i izmijenjeno im je jedro,- prisustvo heterofilnih antitijela (u 50% djece i do 95 % odraslih). To su antitijela na ovčije eritrocite koji se dokazuju tzv. monospot testom,
- blaga granulocitopenija (smanjenje broja granulocitnih leukocita),
- blaga trombocitopenija (smanjenje broja trombocita),
- bagi porast imunoglobulina IgM, IgG i IgA,
- blagi rast jetrinih enzima,
- prisustvo EBV- specifičnih antitijela - ovi serološki testovi sa sigurnošću dijagnostikuju EBV infekciju, a mogu se uraditi odmah ili ako su gore navedeni nalazi protivriječni.
Administrator je onemogućio javni pristup pisanja.

Odgovor: Mononukleoza 5 godina 2 meseci ago #302

 • Dr. Dragan
 • Dr. Dragan's Avatar
 • OFFLINE
 • Administrator
 • Poruke: 466
 • Karma: 0
Komplikacije

Komplikacije infektivne mononukleoze nisu česte, ali mogu biti jako dramatične pa postaju dominantne manifestacije bolesti. Tu spadaju:

- autoimuna hemolitička anemija koja obično prestaje za 1-2 mjeseca,
- blaga trombocitopenija (smanjenje broja trombocita) u 50% slučajeva - prestaje za 3-6 nedjelja,
- teška trombocitopenija - vrlo rijetka,
- blaga granulocitopenija (smanjenje broja granulocitnih leukocita) - obično jenjava za 3-6 sedmica,
- teška granulocitopenija - izuzetno rijetka, povezana sa teškom infekcijom ili smrću,
- prsnuće slezene - rijetka komplikacija koja se javlja u drugoj ili trećoj sedmici bolesti; simptomi su podmukla ili nagla bol u trbuhu, ubrzan rad srca, nizak krvni pritisak, hladan znoj,
- neurološke komplikacije: paraliza moždanih nerava, upala mozga i moždanih ovojnica (meningoencefalitis), Giljen-Bareov sindrom, cerebralni napadi, upala kičmene moždine, psihoza,
- hepatitis - uobičajena je komponenta infekcijske mononukleoze; gotovo 90 % bolesnika ima blago uvećanje jetrinih enzima, ali teški ili trajni poremećaj jetre izuzetno je rijedak.
- srčane abnormalnosti - vrlo rijetke (upale srčanog mišića, konstrikcija srčanih arterija, promjene u EKG-u),
- opstrukcija disajnih puteva zbog uvećanih limfnih čvorova.


Liječenje

Liječenje i terapija se provode prije svega dijetetsko-higijenskim režimom, uz upotrebu analgetika i antipiretika. U slučajevima prisutnosti bakterijske infekcije, pacijentima se daju i antibiotici, a kortikosteroidi se primjenjuju samo u težim slučajevima mononukleoze.
U većini slučajeva već nakon 7-10 dana od početka terapije groznica i angina nestaju, dok do potpunog ozdravljenja i odsustva limfomonocitoze i negativnosti serološkog nalaza može proći i do nekoliko mjeseci.

Prevencija

Za sprečavanje širenja mononukleoze preporučuje se izbjegavnje kontakta sa pljuvačkom osoba koje su nedavno preboljele mononukleozu i održavati visok stepen higijene, naročito dječijih igračaka i predmeta koje djeca stavljaju u usta.
Administrator je onemogućio javni pristup pisanja.
Time to create page: 0.295 seconds