Dobro došli, gost
Username: Password: Zapamti me

TEMA: Sideropenijska anemija

Sideropenijska anemija 5 godina 11 meseci ago #33

  • Dr. Dragan
  • Dr. Dragan's Avatar
  • OFFLINE
  • Administrator
  • Poruke: 466
  • Karma: 0
SIDEROPENIJSKA ANEMIJA

U funkcionalnom smislu anemija je smanjenje sposobnosti krvi da prenosi kiseonik do organa i perifernih tkiva, a nastaje zbog smanjenja kolicine eritrocita, hemoglobina ili i jednog i drugog ispod vrijednosti koje su normalne za dob.
Sideropenijska anemija
nastaje usljed nedostatka željeza, upotrebljivog za sintezu hemoglobina. Željezo je sastavni deo hemoglobina i njegov nedostatak prouzrokuje smanjenje količine hemoglobina. Hemoglobin je neophodan za život, i pojava anemije prikrivena je dok se željezo ne iskoristi iz svih depoa (slezena,jetra,koštana srž). Takođe nastaje ispražnjenje rezervi željeza iz epitelnog tkiva (kosa, nokti, koža, organi za varenje).

Vrijednosti hemoglobina, kao i drugih hematoloških parametara veoma su varijabilne u djetinjstvu. Za brzu orijentaciju primjenjuju se kriterijumi Svjetske zdravstvene organizacije navedeni su u tabeli:

Kriterijumi SZO za anemiju
Uzrast (godine) ---- Hb (g/L)
0,5 – 5 ---- 110
5 – 12 ---- 115
12 – 15 ---- 120Novorođenčad rodena u terminu imaju adekvatne zalihe željeza u jetri i hematopoetskom tkivu. Novorođenačka anemija je po etiologiji nastanka, kliničkoj slici, a i terapijskom pristupu poseban klinički entitet i u domenu je rada specijaliste pedijatra. U praksi, anemija novorođenačke dobi nastaje najčešće zbog postpartalnog krvarenja (npr. iz pupčanika) ili zbog hemolizne bolesti novorođenčeta. Vrijednosti Hb ispod 130 g/l u prvih mjesec dana smatraju se anemijom.

Majčino mlijeko ima relativno malo željeza, ali se to željezo bolje apsorbuje nego ono iz kravljeg mlijeka. Deficit željeza se razvija poslije 6 mjeseci od rođenja, ukoliko mješovita ishrana ne obezbjeduje dovoljno apsorbujućeg željeza, čak i kod dojenčadi koja su hranjena isključivo majčinim mlijekom.

Uzroci nastanka sideropenijske anemije:
- Ishrana siromašna željezom – ishrana uglavnom mliječnom i brašnastom hranom
- Nedovoljna zastupljenost mesa u ishrani
- Česte infekcije
- Loša apsorpcija željeza (malapsorptivni sindrom)
- Upotreba svježeg kravljeg mlijeka tokom prve godine
- Hronične bolesti, upalne bolesti crijeva, hronična krvarenja i infektivne bolesti mogu dovesti do sideropenijske anemije.

Postavljanje dijagnoze:
Iako fizikalni nalaz nije pouzdan parametar u postavljanju dijagnoze sideropenijske anemije, potrebno je ipak obratiti pažnju na postojanje sljedećih znakova:
- Bljedilo kože i sluznica,
- Bezvoljnost i razdražljivost,
- Zaostajanje u rastu i razvoju,
- Tahikardija i sistolni šum na srcu.

Za dijagnozu sideropenijske anemije važni parametri su:
vrijednost hemoglobina (Hb), broj eritrocita (RBC), srednja zapremina eritrocita (MCV), raspodjela veličine eritrocita (RDW) i hematokrit (Htc).

RBC
- broj eritrocita u sideropenijskoj anemiji dugo ostaje normalan i snižava se tek ako se radi o veoma izraženoj anemiji.
MCV (Mean Corpuscular Volume) - srednja zapremina eritrocita. Sniženje hemoglobina prati i sniženje MCV. Za brzu orijentaciju može se uzeti da je donja granica MCV jednaka 70 plus broj godina života. Treba imati na umu da sniženje MCV kasni za sniženjem hemoglobina.
RDW (Red Cell Distribution Width) - raspodjela veličine eritrocita. Ovaj parametar brojčano izražava anizocitozu koja se vidi pregledom razmaza periferne krvi.
Elektronski brojači ćelija u krvi prezicno odreduju srednju zapreminu eritrocita (MCV) i broj eritrocita (RBC), a iz toga se izračunava Hematokrit (Htc) pomoću formule Htc = MCV x RBC.
Generalno, hematokrit dobijen centrifugiranjem i izračunavanjem nakon elektronskog mjerača približno su isti.
Kod manje djece Htc nije pouzdan pokazatelj anemije jer zavisi od stepena hidriranosti djeteta.

Uzrast ---- Hb (g/dL) ---- HCT (%) ---- Er. (1012/L) ---- MCV (fL)
1. nedjelja 13,5 ---- 42 ---- 3,9 ---- 88
2. nedjelja 12,5 ---- 39 ---- 3,6 ---- 86
1. mjesec 10,0 ---- 31 ---- 3,0 ---- 85
2. mjesec 9,0 ---- 28 ---- 2,7 ---- 77
3-6 mjeseci 9,5 ---- 29 ---- 3,1 ---- 74
0,5-2 god. 10,5 ---- 33 ---- 3,7 ---- 70
2-6 god. 11,5 ---- 34 ---- 3,9 ---- 75
6-12 god. 11,5 ---- 35 ---- 4,0 ---- 77

Odredivanje vrijednosti serumskog željeza nije validan pokazatelj za postavljanje dijagnoze sideropenijske anemije, dok određivanje vrijednosti TIBC i feritina nije potrebno. Određivanje serumskog željeza je, paradoksalno, najmanje pouzdana analiza za procjenu deficita željeza, jer vrijednosti fluktuiraju u toku dana, a često se mogu dobiti i lažno povišene vrijednosti.

Liječenje:
U liječenje anemije prednost treba dati: lijeku koji se dobro podnosi, koji se jednostavno dozira i ima nižu cijenu. Kod dojenčadi se preporučuju preparati koji u maloj količini imaju veću koncentraciju željeza.
Fero-sulfat je najČešce propisivana terapija. Daje se u dozi od 3 do 6 mg/kg elementarnog željeza.

Manjoj djeci lijek se može dati u jednoj dozi, a većoj podijeljen u 2 do 3 doze.
Željezo se, po pravilu, daje ujutro, pola sata prije obroka, sa vodom ili voćnim sokom (nikako sa mlijekom ili čajem). Ako se loše podnosi (muka, nadimanje, dijareja) može se dati u toku obroka, i to onog koji ne sadrži mlijeko. Treba pokušati i davanje željeza pred spavanje, jer je tada motilitet gastrointestinalnog trakta najmanji, što može da umanji tegobe bolesnika. I pored toga, poznato je da se nepodnošenje, na primjer, fero-sulfata javlja kod čak 30% bolesnika, pa se mora primijeniti neki drugi preparat željeza.

Iako je terapijski raspon od 3 do 6 mg/kg željeza, treba se odlučiti za doze od 3 do 4 mg/kg, prije nego za veće, jer je kapacitet apsorpcije željeza u tankom crijevu ograničen i povećanje doze ne daje veću efikasnost.

Liječenje treba da traje bar dva mjeseca nakon normalizacije vrijednosti hemoglobina, što ukupno čini najcešce tri do pet mjeseci. Ukoliko se ranije prekine, neće doći do popune depoa željeza, pa će se anemija opet pojaviti.

Prvu kontrolu krvne slike potrebno je učiniti 1 mjesec nakon uvođenja terapije. Porast hemoglobina znači pozitivan terapijski odgovor. Dijagnostičko-terapijski pokušaj željezom je pozitivan ako se poslije mjesec dana uzimanja željeza u dozi od 3 do 4 mg/kg telesne težine hemoglobin poveća za 10 g/L, tj. hematokrit za 3%. U tom slučaju preporuka je nastavak terapije i kontrola kompletne krvne slike (KKS) nakon jedan mjesec.

Davanje lijeka treba prekinuti kada je dijete u infekciji, a po prestanku simptoma i završetku eventualnog liječenja infekcije, davanje preparata željeza treba nastaviti.

Prevencija:
Prevencija anemije kod dojenčadi: 1 mg/kg, maksimalno 10 mg za donesenu djecu od navršenog šestog mjeseca, ako su na prirodnoj ishrani, i od navršenog cetvrtog mjeseca, ako su na vještačkoj ishrani kravljim mlijekom.
Prevencija anemije kod nedonošcadi: Potrebne su veće doze i to od navršenog drugog mjeseca života: 2 mg/kg, maksimalno 15 mg, ako su rođena sa više od 1.500 g, a 3-4 mg/kg, ako su rođena sa manje od 1.500 g. Blizanci, slično kao i prematurusi, imaju povećanu potrebu za željezom.

Preporuke:
- Trudnicama se preporučuje ishrana bogata željezom i redovne kontrole laboratorijskih nalaza krvi po savjetima ginekologa koji prati trudnoću.
- Po rođenju djeteta - jako je bitno ukazati na važnost dojenja, odnosno ishrane majčinim mlijekom u prvih šest mjeseci, kao najbolje preventive za nastajanje anemije kod djeteta. Neophodno je, takođe, ukazati na potrebu pravovremenog uvođenja pojedinih vrsta hrane, pogotovo hrane bogate željezom u dojenačkom dobu.
Važno je davanje voća u ishrani radi prisustva vitamina C, jer on učestvuje u resorpciji željeza iz hrane tako što ga redukuje.
Nakon uvođenja voća i povrća, preporuka je da se u drugoj polovini prve godini uvede kuvano meso (teletina, jagnjetina, piletina, a do devetog mjeseca i junetina).
Namirnice bogate željezom su: meso (crveno meso, goveda jetrica), perad, riba, žumanjak, mahunarke (šareni pasulj), lisnato zeleno povrće, sušeno voće (šljive, kajsije, grožđice), te svježe voće (jabuke) i jagodičasto voće.

Punomasno kravlje mlijeko nije preporučljivo davati djetetu prije 12. mjeseca života!
Administrator je onemogućio javni pristup pisanja.
Time to create page: 0.295 seconds