Dobro došli, gost
Username: Password: Zapamti me

TEMA: Hodžkinova bolest (Morbus Hodgkin)

Hodžkinova bolest (Morbus Hodgkin) 5 godina 8 meseci ago #130

  • Dr. Dragan
  • Dr. Dragan's Avatar
  • OFFLINE
  • Administrator
  • Poruke: 466
  • Karma: 0
HODŽKINOVA BOLEST (MORBUS HODGKIN)

Hodžkinova bolest (Morbus Hodgkin) ili limforetikulom je maligno oboljenje limfocitnog tkiva koje se karakteriše bujanjem ćelija poznatih kao Rid-Sternbergove ćelije, što dovodi do bezbolnog progresivnog uvećanja limfnog tkiva (najčešće limfnih žlijezda).


Rid-Sternbergove ćelije (zaokružene)To je najčešći oblik malignog limfoma i čini oko 40% svih malignih limfoma. Prvi cjelovitiji opis ove bolesti dao je Tomas Hodžkin 1832. godine.

Učestalost
Limfomi čine između 3 i 6% svih malignih tumora. Zajedno sa akutnom limfoblastnom i hroničnom limfocitnom leukemijom čine grupu limfoproliferativnih oboljenja. Stopa učestalosti na 100 000 iznosi 3,3 za muškarce i 2,3 za žene. Najčešće se pojavljuje oko 28. ili 60. godine života.

Etiologija i klasifikacija bolesti

Uzrok nastanka bolesti je nepoznat. Pretpostavlja se da nastaje u korelaciji nasljednog faktora i faktora spoljne sredine. Ispitivanja pokazuju da bolest u dječijem i mladićkom dobu uglavnom izaziva virus, a da kasnije sa starenjem nastaje usljed somatskih mutacija i slabljenja imunološkog sistema.
Hodžkinova bolest kod 90% bolesnika počinje u jednoj od limfnih žlezda, a u preostalih 10% slučajeva u nekom od organa. Vratne limfne žlijezde su najčešće mjesto njene prve lokalizacije. Klinički (anatomski) bolest se kategoriše na sljedeći način:

Stadijum I - lokalizacija samo u jednoj limfnoj žlijezdi.
Stadijum II - lokalizacija u dva ili više limfnih područja sa iste strane dijafragme.
Stadijum III - lokalizacija u limfnom tkivu sa obe strane dijafragme (limfne žlijezde, slezena i Valdejerov prsten).
Stadijum IV - difuzna zahvaćenost jednog ili više ekstralimfnih organa, uz oboljenje limfnih žlijezda ili bez njega.


Uzrok nastanka
Uzrok nastanka bolesti je nepoznat. Pretpostavlja se da bolest nastaje u korelaciji nasljednog faktora i faktora spoljne sredine.

Simptomi
Dominantan znak u kliničkoj slici su prisutni uvećani limfni čvorovi bez simptoma. Većina bolesnika ima povećane vratne limfne čvorove, te limfne čvorove medijastinuma što može uzrokovati kašalj.U zavisnosti od napretka bolesti mogu se javiti i drugi simptomi poput povišene tjelesne temperature, noćnog znojenja, gubitka tjelesne težine, a javlja se i jedan vrlo specifičan simptom - svrab.
Odsustvo sistemskih znakova bolesti se obilježava velikim slovom "A", a prisustvo velikim slovom "B". Odsustvo bioloških nenormalnosti (ubrzana sedimentacija, hipoferemija i sl) se obeležava malim slovom "a", a prisustvo ovih poremećaja malim slovom "b".

Dijagnoza
Kompjuterizovana tomograflja trbuha prikazuje veličinu svih žlijezda, kao i stanje organa u abdomenu. Nukleama magnentna rezonanca je osjetljivija od kompjuterizovane tomograflje, dobija se više detalja o žlijezdama i organima i svakako je manje štetna jer nema zračenja organizma. Laboratorijska ispitivanja obuhvataju ispitivanje krvne slike i utvrđivanje promjena u njoj. Takođe je neophodno histološko ispitivanje kostne srži radi potvrđivanja ili isključivanja postojanja HL. To se postiže biopsijom kostne srži iz obe cristae illiacae. Radioizotopska ispitivanja rade se kada se sumnja da postoje promjene na koštanom sistemu, slezeni i jetri.


Histopatološki preparat Hodžkinovog limfoma, dobijen biopsijom limfnog čvora

Liječenje i prognoza
U zavisnosti od kliničkog stadijuma i patohistološkog tipa, tok bolesti može da bude različit. Hodžkinov limfom je izlječiv radioterapijom, kombinovanom hemoterapijom, ili kombinacijom i jednog i drugog, u 50-80% slučajeva. Uobičajno je da se stadijumi I i II tretiraju radioterapijom, a stadijumi III i IV primaju hemoterapiju, ali u zavisnosti od slučaja može se primijeniti i kombinacija radio i hemoterapije.
Kao značajni prognostički faktori navode se klinički stadijum, pol, godine, postojanje velike tumorske mase i sl. Zapaženo je da znatno bolju prognozu imaju bolesnici u ranim kliničkim stadijumima (I-II A), osobe ženskog pola, osobe mlađe od 30 godina, kao i bolesnici koji nemaju veliku tumorsku masu. S obzirom da je u bolesnika sa Hodžkinovom bolesti poremećen ćelijski imunitet, ovi bolesnici češće obolijevaju od tuberkuloze, različitih oportunističkih infekcija itd.
Administrator je onemogućio javni pristup pisanja.
Time to create page: 0.290 seconds