Štampa

Sarajevskom porodilištu neophodno je neonatološko odjeljenje

Posted in Dr Dragan Đokanović

Dr Dragan Đokanović, pedijatar-neonatolog

  „Polovinom 1985. godine na Ginekološko-akušerskoj klinici u Sarajevu, na Jezeru, za svega nekoliko dana umrlo je 21 novorođenče. Prva beba preminula je na Pedijatrijskoj klinici. Iste noći preminula je još jedna beba, sutradan još dvije... podignuta je uzbuna. Uzročnik smrti bio je virus koksaki koji napada srčani mišić, a izolovan je na Institutu za biologiju. Tadašnje vlasti ništa nisu prepuštale slučaju pa se prvi na udaru našao šef Klinike prof. dr. Srećko Šimić.“

 

Prim. dr Fahrudin Kulenović, predsjednik Ljekarske komore Kantona Sarajevo, potvrdio mi je, ovih dana, da su zdravstvene vlasti, te 1985. godine, preduzimajući sve potrebne mjere, utemeljile su neonatološko odjeljenje na porodilištu, a sve sa željom da se slična tragedija, nikada u budućnosti, više ne ponovi.

 

Krajem ljeta, ove 2016. godine, generalna direktorica Kliničkog centra u Sarajevu Prof. dr Sebija Izetbegović, inače specijalista ginekolog-akušer, zajedno sa svojim Upravnim odborom, ukinula je Neonatološko odjeljenje, utemeljeno (sa vrlo jasnim ciljevima i trajnim željama) davne 1985. godine.

Youtube kanal "Savjeti pedijatra"