Dobro došli, gost
Username: Password: Zapamti me
  • Strana:
  • 1
  • 2

TEMA: Ishrana djeteta u prvoj godini života

Ishrana djeteta u prvoj godini života 2 godina 10 meseci ago #457

  • Dr. Dragan
  • Dr. Dragan's Avatar
  • OFFLINE
  • Administrator
  • Poruke: 456
  • Karma: 0
Alergija na kravlje mlijeko

Alergija na kravlje mlijeko pogađa od 2 do 7% novorođenčadi i čini je najučestalijom alergijom te životne dobi. Bjelančevine kravljeg mlijeka praktično su prve strane bjelančevine s kojima tijelo čovjeka naše kulturne sredine dolazi u kontakt. Po prestanku dojenja kravlje mlijeko se unosi u tijelo djeteta kao samostalni obrok ili kao sastojak druge hrane. Zbog toga je alergija na kravlje mlijeko česta i njezino je značenje veće nego se može i pretpostaviti.
Alergija na mlijeko razvija se uvijek na bjelančevine mlijeka (kazein, laktoalbumin, laktoglobulin).
Imuni sistem djeteta reaguje s bjelančevinama iz mlijeka, najčešće laktoglobulinima, laktalbuminima, kazeinom i kravljim albuminom.



Ako je dijete alergično na mlijeko, do reakcije će doći neposredno nakon unosa mlijeka ili drugog mliječnog proizvoda. Pojavljuje se crvenilo i osip na licu te suzne oči i pun nos, a rjeđe se javlja proliv. No postoji slučaj i kada je alergijska reakcija zakašnjela, a simptomi koji se javljaju u tom slučaju jesu: ekcem, refluks, grčevi, proliv i zatvor te nedovoljan porast tjelesne mase.



Gotovo polovina nemirne i plačljive djece kao i školska djeca slabije koncentracije pokazuju alergiju ili intoleranciju na mlijeko. Najvažniji postupak kod alergije na kravlje mlijeko bez obzira na kojem se organu simptomi ispoljavaju, je izbjegavanje uzimanja kravljeg mlijeka, mliječnih proizvoda, te uopšte hrane koja sadrži mlijeko u bilo kojoj formi.




Ishrana bez kravljeg mlijeka


Dijete alergično na kravlje mlijeko, trebalo bi izbjegavati konzumaciju mlijeka i mliječnih proizvoda kao što su tvrdi sir, sviježi sir, jogurt i slično, uključujući i boravak u prostoriji gdje se isti nalaze, radi mogućnosti prenosa zračne informacije. Radi se o biofizikalnoj informaciji koju zrači svako tijelo u kosmosu (pri čemu svako tijelo ima svoj specifični talasni spektar). Govorimo o “biofizikalnom kodu”. Dakle nije samo neophodno izbjegavanje bilo kakvog kontakta sa materijalnim informacijama (konzumiranjem mlijeka) nego i kontakta sa čisto fizikalnom informacijom. Naime pokazalo se da pojedini pacijenti imaju tako veliku preosjetljivost prema alergenu da mu kontakt čak i u nematerijalnoj formi uzrokuje velike teškoće. Primjera radi, astmatičar izuzetno osjetljiv na bjelančevine mlijeka može dobiti astmatični napad samim dolaskom u prostoriju u kojoj se neposredno prije toga mlijeko samo podgrijavalo. Iz tih razloga svaki bi pravi alergičar trebao izbjegavati takve i slične situacije. Ova spoznaja od velike je važnosti za osobe koje boluju od neurodermitisa, kada sama informacija, a ne samo mliječna hrana, čini stvarnu teškoću za pacijenta.

Prehrambene namirnice koje bi mogle sadržavati bjelančevine mlijeka

Maslac: Ako je masni dio mlijeka potpuno u čistoj formi, dakle bez mliječnih primjesa, alergičari to obično vrlo dobro podnose. Nažalost, iskustvo je pokazalo da takve proizvode rijetko nalazimo pa je potrebno izvršiti testiranje na kravlje mlijeko.
Pavlaka: Ako pavlaka (kao i maslac) ne sadrži mliječne bjelančevine, obično se dobro podnosi, ali i kod najmanje sumnje, na primjesu mlijeka, treba izvršiti testiranje na kravlje mlijeko.
Margarin: Treba napomenuti da osim što sadrži puno mliječnih bjelančevina, to je umjetni industrijski proizvod koji ima malo prirodnih supstanci. Izuzetak su oni proizvodi koji su pripremljeni za alergičare. Čak i sirevi, bilo tvrdi kozji sir, ovčji sir sa oznakom “slobodni od mliječnih bjelančevina” sadrže do jedne trećine kravljeg mlijeka, o čemu prodavač nažalost nije obaviješten. Možemo biti sigurni samo onda ako proizvod kupimo direktno od proizvođača.
Tjestenine najčešće zavaraju one koji se pridržavaju dijete, jer one sadržavaju dijelove kravljeg mlijeka, što nažalost na deklaraciji nije naznačeno.To treba imati na umu kad se kupuje talijanske tjestenine (špagete, raviole, lazanje, rezanci i sl.) jer za alergičara nisu podnošljivi. Prije konzumacije bolje je testirati toleranciju.
Hljeb i peciva: Kod upotrebe ovih namirnica takođe treba biti oprezan.
U pekarama se najčešće umijesto kvasca, koristi mješavina na mliječnoj bazi. Kako ta činjenica za sam proizvod nije toliko bitna, to na deklaraciji neće biti naznačeno. U ovom slučaju se radi o jednom tipičnom, a neobično važnom primjeru za čistu informaciju molekula bjelančevina mlijeka. U tom slučaju namirnice: hljeb i peciva najbolje je sam pripremati. I kod najmanje sumnje hljeb treba dati na testiranje.
Kobasice i mesni proizvodi: često sadrže mliječni dio (obično mliječni prah). U slučaju sumnje proizvod treba kontrolisati (testirati).
Pahuljice žitarica, naročito u dječijoj ishrani (pahuljice riže, miješane pahuljice više žitarica i neki drugi proizvodi ovog tipa prehrane sadrže mliječne bjelančevine. Naravno, kod alergične djece gotovu hranu treba izbjegavati. Bolje je obroke sam pripremati od svježih namirnica.
Supe i koncentrati: u prodaji prisutni koncentrati supa u obliku kockica za alergičara su krajnje problematični, jer one skoro uvijek sadrže mliječne bjelančevine.
Kečap, senfovi i sl. proizvodi: iz istih se razloga trebaju kontrolisati.
I kiselo zelje se često miješa sa surutkom.
Administrator je onemogućio javni pristup pisanja.

Ishrana djeteta u prvoj godini života 2 godina 10 meseci ago #458

  • Dr. Dragan
  • Dr. Dragan's Avatar
  • OFFLINE
  • Administrator
  • Poruke: 456
  • Karma: 0
Netolerancija (intolerancija) laktoze

Intolerancija (netolerancija) laktoze je nemogućnost probave mliječnog šećera – laktoze zbog nedostatka enzima laktaze, koji se prirodno nalazi u tankom crijevu. Laktaza razgrađuje laktozu na dva jednostavna šećera koji se nazivaju glukoza i galaktoza (osnovni šećeri koje organizam lakše vari). Time omogućuje da glukoza uđe u krvotok. Ako nema dovoljno laktaze da bi se izvršio taj proces, nerazgrađena laktoza dospije u debelo crijevo i počne fermentisati, stvarajući kiseline i plinove.



U prve dvije godine života u organizmu se stvaraju velike količine laktaze, a nakon toga stvaraju se sve manje i manje količine pa se značajnom broju osoba tokom djetinjstva i adolescencije dešava da ne mogu probaviti mliječni šećer iz mliječnih proizvoda. Stoga se kod njih s vremenom može javiti ovaj poremećaj, a da toga nisu ni svjesni.
Osobe s manjkom laktaze nakon konzumiranja mliječnih proizvoda osjećaju nadutost, bol u trbuhu, a mogući su mučnina i proljev. Razlog tome je što zbog nemogućnosti razgradnje laktoza izvlači tečnost iz krvne plazme. Ta tečnost onda "prepuni" debelo crijevo, i u njemu se brzo fermentira, uzrokujući crijevne tegobe. Simptomi se mogu pojaviti od 30 minuta do nekoliko sati nakon konzumiranja namirnica koje sadrže laktozu.


Kako se otkriva netolerancija na laktozu kod beba i djece?

1. Test stolice
Najčešće se radi kod novorođenčadi i beba, ukoliko postoji sumnja da su netolerantni na laktozu. Ovim testom meri se količina kiseline u stolici, jer nesvarenu laktozu bakterije razlažu u crijevima i stvaraju mliječnu i druge kiseline, koje mogu biti otkrivene u stolici.

2. Test unosom laktoze
Ukoliko će Vaše dijete raditi ovaj test, ne bi smjelo da jede prije posjete ljekaru, da bi se što tačnije utvrdio nivo šećera u krvi. Dok ste kod doktora, Vaše dijete će najverovatnije morati da popije tečnost sa velikim procentom laktoze, koja se u krvi razlaže na glukozu i galaktozu. Nakon dva sata uzima se krvni uzorak i mjeri se nivo glukoze u krvi. Ako nivo glukoze u krvi ne raste, organizam ne vari pravilno tečnost sa laktozom, što znači da postoji netolerancija na laktozu.

3. Test disanja
Ovaj test takođe zahtijeva unos tečnosti sa visokim nivoom laktoze. Bakterije koje se nalaze u crijevima razlažu nesvarenu laktozu oslobađajući pri tom ugljen dioksid i vodonik. Tanko crijevo apsorbuje vodonik noseći ga kroz krvotok do pluća. Prilikom ovog testa nivo vodonika prilikom jednog izdisaja mjeri se u određenim intervalima.

4. Test ponovnog uvođenja namirnica
Pokušajte smanjiti količinu mliiečnih proizvoda koje dajete djetetu i na taj način ćete možda moći pronaći količinu mliječnih proizvoda koja mu odgovara. Naime, većina djece stvara malu količinu enzima potrebnog za razgradnju laktoze, pa se preporučuje konzumiranje manjih količina mliječnih proizvoda češće tokom dana kako bi se uskladio unos laktoze s količinom proizvedene laktaze.
Administrator je onemogućio javni pristup pisanja.
  • Strana:
  • 1
  • 2
Time to create page: 0.295 seconds