Dobro došli, gost
Username: Password: Zapamti me

TEMA: Povišena tjelesna tempretaura

Povišena tjelesna tempretaura 1 godinu 9 meseci ago #533

 • Dr. Dragan
 • Dr. Dragan's Avatar
 • OFFLINE
 • Administrator
 • Poruke: 466
 • Karma: 0
Šta je povišena tjelesna temperatura kod djece?

Povišenom tjelesnom temperaturom smatramo onu veću od 37 ° C. Povišena tjelesna temperatura najčešće predstavlja odgovor organizma na infekciju bakterijama, virusima, parazitima, ali može biti i posljedica manjka tečnosti u organizmu (dehidracije) ili pak primljene vakcine. U gotovo tri četvrtine slučajeva povišena tjelesna temperatura posljedica je akutne infekcije disajnih organa. Ona predstavlja prvi, nespecifični odgovor organizma, koji ujedno mobilizira i njegovu odbranu.
Kod dojenčadi i blago povišena temperatura može biti znak ozbiljne infekcije. U toj dobnoj skupini opšte stanje djeteta i uzimanje obroka mogu nas upozoriti na njegovu eventualnu bolest.
Temperatura ispod 37,8 °C označava se kao temperatura niskog stepena ili kod nas kao subfebrilna temperatura. Od 38°C do 39°C je umjereno povišena tjelesna temperatura, a znatno povišena je između 39°C i 40°C. Između 40°C i 40,5°C nalazi se visoka temperatura, dok se tjelesna temperatura iznad 41 °C naziva se hiperpireksija, i u pravilu ona prati teže bolesti.
Administrator je onemogućio javni pristup pisanja.

Povišena tjelesna tempretaura 1 godinu 9 meseci ago #534

 • Dr. Dragan
 • Dr. Dragan's Avatar
 • OFFLINE
 • Administrator
 • Poruke: 466
 • Karma: 0
Mehanizam nastanka povišene tjelesne temperature

Tjelesnu temperaturu "postavlja" hipotalamus, dio našeg mozga koji se ponaša kao tjelesni termostat. Kada dođe do infekcije, hipotalamus jednostavno "resetuje" sistem i postavlja kao normalnu novu tjelesnu temperaturu koja je viša od uobičajene. Kada se tjelesna temperatura povećava, beba osjeća hladnoću ili čak drhti - tijelo pokušava stvoriti dodatnu toplinu. Kada se dostigne novoostvarena tjelesna temperatura koju je "odredio" goreimenovani termostat - hipotalamus, drhtanje obično prestaje.
Kada se tjelesna temperatura počinje vraćati na staro, počinje znojenje, što je način na koji se naše tijelo oslobađa viška topline.
Preporučuje se snižavanje povišene tjelesne temperature tek kada poraste iznad 38 °C pod pazuhom, odnosno 38,5 °C rektalno. Iskreno govoreći, teško je precizno definisati pravila koja bi vrijedila za svu djecu podjednako. Tako, na primjer, djeci koja su vrlo živahna i dobro raspoložena uprkos višoj temperaturi od navedene ne treba davati lijek za snižavanje temperature. Nasuprot tome, ako dijete klone i prestane uzimati tečnost možemo započeti sa snižavanjem temperature i prije nego dosegne načelno preporučene vrijednosti.
Administrator je onemogućio javni pristup pisanja.

Povišena tjelesna tempretaura 1 godinu 9 meseci ago #535

 • Dr. Dragan
 • Dr. Dragan's Avatar
 • OFFLINE
 • Administrator
 • Poruke: 466
 • Karma: 0
Mjerenje tjelesne temperature
Tjelesna temperatura može se mjeriti na više načina; aksilarno (u pazušnoj jami), sublingvalno (pod jezikom), rektalno (čmarno), u uhu, na čelu.

Mjerenje temperature ispod pazuha
Mjerenje temperature ispod pazuha je najuobičajeniji način mjerenja. Prije mjerenja toplomjer treba stresti tako da se živa ili alkohol skupe u rezervoaru. Cijene digitalnih i toplomjera na živu namijenjenih za mjerenje ispod pazuha se kreću u rasponu. Toplomjer se stavi u podpazušnu jamu koja treba biti suva, jer strujanje znoja hladi toplomjer koji ne smije dodirivati ni odjeću. Mjerenje treba trajati 8 – 10 minuta, a osoba mora biti mirna.


Mjerenje temperature rektalno
U djece do godine dana preporučuje se mjerenje temperature rektalno (u guzi) stavljanjem užeg dijela toplomjera (gdje se nalazi živa) oko 2 cm u otvor debelog crijeva. Toplomjer se drži dokle god živa raste (obično 2-3 minute). Normalna temperatura mjerena rektalno je oko 37,5 °C a ispod pazuha do 37 °C. Dijete koje je toplije obučeno ili se nalazi u pregrijanom prostoru te nakon značajnijih fizičkih aktivnosti (plakanje, velika nužda), može u tom periodu da ima povišenu tjelesnu temperaturu za oko pola stepena.
Prednost rektalnog mjerenja je veća pouzdanost.


Mjerenje temperature u ustima
Kod oralnog mjerenja temperature toplomjer mora biti higijenski čist, a prije mjerenja ne treba nahraniti bebu. Mjerenje traje 5 minuta, tako da se stavi vrh toplomjera ispod jezika u jednu stranu i pridržava ustima. Vrijednosti mogu biti do 0,3 °C veće od onih mjerenih pod pazuhom. Koristi se obični toplomjer namijenjen za mjerenje ispod pazuha. Za djecu se koriste toplomjeri u obliku duda varalica. Mjerenje traje oko jednu minutu i daje precizne rezultate.


Mjerenje temperature u uhu
Za mjerenje temperature u uhu koriste se posebni toplomjeri namijenjeni mjerenju u uhu. Obični toplomjer se ne smije stavljati u uho. Toplomjeri namijenjeni mjerenju temperature u uhu mogu izmjeriti temperaturu u jednoj sekundi. Za svako mjerenje se stavi nova, čista kapica. Obično pokazuje do 1 °C višu temperaturu od one mjerene pod pazuhom ili u ustima.


Mjerenje temperature na čelu
Toplomjeri za čelo su kontaktni toplomjeri koji mogu očitati rezultate u 3 do 10 sekundi. Obično se mjeri tako da se toplomjerom dotakne sljepoočnica ili drugi, na proizvodu naznačeni, dio čela.
Administrator je onemogućio javni pristup pisanja.

Povišena tjelesna tempretaura 1 godinu 9 meseci ago #536

 • Dr. Dragan
 • Dr. Dragan's Avatar
 • OFFLINE
 • Administrator
 • Poruke: 466
 • Karma: 0
Snižavanje povišene tjelesne temperature

Značajnom temperaturom koju treba snižavati smatra se ona od 38,5 °C mjerena ispod pazuha, oralno ili ušnim toplomjerom te rektalno od 39 °C.
Umjereno povišenu tjelesnu temperaturu ne treba obarati jer ona doprinosi smanjenju virulencije i rasta nekih bakterija.
Pri svakoj povišenoj temperaturi organizmu treba više vode, stoga je važno unositi dovoljno tečnosti. Manjak tečnosti u organizmu češće je posljedica nego uzrok povišene temperature, tako da upravo taj manjak kao posljedica predstavlja potsticaj za dalje podržavanje febriliteta.
Metode skidanja povišene temperature jesu fizikalne i lijekovima. Prvi korak pri skidanju temperature više od 39 C, a posebno ako se radi o hiperpireksiji, jest fizikalni način – potapanje djeteta u vodu (cijelo tijelo do brade), ili polijevanje ili tuširanje djeteta mlakom vodom (temperature oko 35 C). Golo dijete posjedne se u kadu čije je dno (dva tri prsta) pokriveno mlakom vodom. Cijelu kožu osim lica i glave treba polijevati vodom uz pomoć odgovarajuće posude ili tuša. Voda, koja na taj način isparava s površine tijela, oduzima mu značajnu količinu topline. Trljanje kože frotirnim ručnikom natopljenim mlakom vodom takođe je od koristi. Utrljavanje alkohola kod djece se ne preporučuje, jer može dovesti do trovanja alkoholnim parama.
Obloge od mlake vode primjenjujemo tako da mokrom, ocijeđenom pelenom, ili mokrom ocijeđenom plahtom (nakvašenom mlakom vodom), omotamo dijete od vrata do pete. Preko toga stavlja se deblji, suvi frotirni peškir. Nakon četiri do pet minuta takve se obloge skidaju, dijete se potpuno razmota i istrlja frotirnim peškirom. Postupak se može ponavljati, jedino treba upozoriti da držanje djeteta umotanog u takve obloge duže od pet minuta može imati suprotan efekat.
Dijete se treba odmarati, obući u laganu pamučnu i prozračnu odjeću, ne zagrijavati prostoriju na više od 20-21° C i često provjetravati.
Lijekove za skidanje temperature zovemo antipireticima. Najčešći antipiretici koji se preporučuju djeci su paracetamol i ibuprofen (u obliku sirupa ili čepića) i to u dozi koju odredi pedijatar. Vrlo je važno pridržavati se preporučenih doza navedenih lijekova i ne prelaziti dnevnu dopuštenu količinu. Iskustva su pokazala da se puno veća šteta može dogoditi od prevelike količine lijekova za snižavanje temperature negoli od nje same.
Učinak nakon primjene antipiretika nastupa tek nakon pola sata do četrdeset pet minuta po davanju, stoga nakon njegove primjene ne smijemo zanemariti opisane fizikalne metode za skidanje temperature.
Prema literaturi, davanje lijekova za snižavanje temperature nema uticaja na dužinu i tok same infekcije. Isto tako, rano davanje lijekova za snižavanje temperature ne umanjuje izglede za ponovnu pojavu febrilnih konvulzija (grčeva u temperaturi).
Administrator je onemogućio javni pristup pisanja.
Time to create page: 0.281 seconds